Ο έρπης είναι ιός που διακρίνεται σε πολλά είδη. Από αυτά τα είδη που προσβάλλουν συχνότερα τον άνθρωπο είναι ο ιός του απλού έρπητα…
(τύπου 1 και 2) και ο ιός της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα. Στους ερπητοϊούς ανήκουν επίσης, ο ιός Epstein Barr (προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση) και ο κυτταρομεγαλοϊός (προκαλεί ήπιες λοιμώξεις συνήθως, αλλά είναι πολύ επικίνδυνος στην εγκυμοσύνη και σε άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό). Κοινό χαρακτηριστικό των ερπητοϊών είναι ότι μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν εξαφανίζονται από το σώμα, αλλά παραμένουν κρυμμένοι σε νευρικά κύτταρα, σε ανενεργή κατάσταση. Όταν για κάποιο λόγο η άμυνα του οργανισμού αποδυναμωθεί, βρίσκουν ευκαιρία και επαναδραστηριοποιούνται, προκαλώντας ξανά συμπτώματα.

Για πρώτη φορά Ολλανδοί επιστήμονες δοκίμασαν να καταπολεμήσουν τον ιό του έρπη με τη βοήθεια της νέας και υψηλής ακριβείας τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRIPSR/Cas 9. Η μέθοδος επιφέρει αλλαγές στο DNA του ιού, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο σώμα, πράγμα που εμποδίζει την εκ νέου αφύπνισή του και, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγεί στην πλήρη εξαφάνισή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Γιαν Λέμπινκ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», πειραματίσθηκαν με ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία ήσαν μολυσμένα από τρία διαφορετικά μέλη της «οικογένειας» του έρπη: τον απλό έρπη τύπου 1 (HSV-1) που προκαλεί έλκη στο δέρμα και κερατίδια στο μάτι, τον ανθρώπινο κυτταρομεγαλοϊό (HCMV) που μεταφέρεται από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο και είναι η αιτία πολλών εκ γενετής βλαβών, καθώς και τον ιό Επστάιν-Μπαρ (EBV) που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και καρκίνο.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ειδικές γενετικές αλληλουχίες (gRNAs), συμπληρωματικές στο γονιδίωμα του ιού, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα «μοριακά ψαλίδια» του συστήματος CRISPR/Cas 9, επέφεραν στοχευμένες μεταλλάξεις στο DNA των ιών, με συνέπεια να τους αποσταθεροποιήσουν ή και να τους αδρανοποιήσουν, «φρενάροντας» ή και σταματώντας τελείως τον πολλαπλασιασμό τους.Οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν στον οργανισμό τους πολλούς ιούς του έρπη, από παρελθούσες μολύνσεις. Μετά την αρχική οξεία λοίμωξη, αυτοί οι ιοί μπορεί να παραμείνουν επί χρόνια σε αδράνεια μέσα στο σώμα και κατά καιρούς να επανεμφανισθούν, οδηγώντας σε διάφορες παθήσεις.

Οι Ολλανδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου θεραπεία του έρπη, όμως δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τα πειράματά τους ανοίγουν μια νέα θεραπευτική οδό για το μέλλον.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese