Γράφει: Γιώργος Μούζος
Είναι γεγονός πως η αύξηση της τεχνολογίας και δη της τηλεματικής, θα φέρει αλλαγές σε αρκετούς τομείς της ζωής μας. Ένας εξ αυτών, είναι κι ο τρόπος που θα επηρεάζεται το κόστος…
ασφάλισης των αυτοκινήτων μας.

 Η τηλεματική, όπως και τα μαύρα κουτιά είναι μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τύπους οχημάτων (η πλειοψηφία τα γνωρίζει από τα αεροπλάνα). Μέσω της τηλεματικής καταγράφονται όλα τα δεδομένα κίνησης του οχήματος κι έτσι ο ασφαλιστής θα έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ώστε να ανακαλύψει τι πραγματικά έγινε στο δρόμο. Αυτή η τεχνολογία αναπτύσσεται αρκετά και ήδη από τα πρώτα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν 12 εκατ. ασφάλειες οχημάτων που βασίζονται στην τηλεματική, με το νούμερο αυτό μέχρι τα τέλη του 2020, να αυξάνεται στα 93 εκατ., νούμερο που ισούται με το 10% του συνολικού αριθμού οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ μέχρι το 2030, τα μισά αυτοκίνητα της υφηλίου που θα ασφαλίζονται, θα είναι ασφαλισμένα με πολιτικές τηλεματικής.

Οι χώρες οι οποίες κάνουν εκτεταμένη χρήση τηλεματικής είναι η Αμερική και η Ιταλία, όπου η καθεμία μετρά 4 εκατ. τηλεματικές ασφάλειες. Όμως η κάθε χώρα έχει υιοθετήσει αυτή την πολιτική για διαφορετικούς λόγους.

Στην Ιταλία, η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε γιατί το έγκλημα ανθούσε κι έτσι οι άτυχοι ιδιοκτήτες είχαν μια ελπίδα να βρουν το όχημα που τους έκλεψαν. Σε ότι αφορά τις αγορές των Η.Π.Α. ο λόγος είναι διαφορετικός. Οι ασφαλιστές τοποθετούν τα «μαύρα κουτιά» στα αυτοκίνητα ενός υποψήφιου πελάτη, με σκοπό να δουν το στιλ οδήγησής του. Αν διαπιστώσουν ότι είναι ένας προσεκτικός οδηγός, τότε μπορούν να του δώσουν μια επιπλέον έκπτωση στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. Αν πάλι διαπιστώσουν ότι οδηγεί απρόσεκτα και επικίνδυνα, μπορούν είτε να ανεβάσουν κατά πολύ το ασφάλιστρο, ή ακόμα και να τον απορρίψουν τελείως σαν πελάτη.

Η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, είναι αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία κάνει χρήση της τηλεματικής με τον ίδιο τρόπο που την εφαρμόζουν και οι Η.Π.Α. Στη Βρετανία, εστιάζουν περισσότερο στους νέους οδηγούς, αλλά και στους στόλους εταιρειών, με απώτερο στόχο η εφαρμογή να εξαπλωθεί και σε άλλα target group οδηγών.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese