«Σώσαμε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, αλλά υποτιμήσαμε τα προβλήματά της. Αντί να ασχοληθούμε με την ανάπτυξή της ακόμη…
ταλαιπωρούμαστε με προβλήματα του παρελθόντος. Δυστυχώς δεν νιώθουμε ότι λειτουργούμε σε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

Αυτό ανέφερε η νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ στην πρώτη της συνάντηση με δημοσιογράφους μετά την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας το 2013 από την Donskoy Tabak συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, ο νέος ιδιοκτήτης έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τα πέντε για την εξαγορά της, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, 1,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εργαζομένων που αποχώρησαν και 4,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις εκσυγχρονισμού.

«Με τα 35 εκατ. ευρώ η εταιρεία επιβίωσε», τόνισε ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Αρθουρ Νταβιντιάν και πρόσθεσε: «Κέρδισε και η κοινωνία, οι καπνοκαλλιεργητές, αλλά και το κράτος, καθώς την τελευταία τριετία καταβάλαμε φόρους 300 εκατ ευρώ. Η ΣΕΚΑΠ επιβίωσε γιατί καταφέραμε να «παντρέψουμε» την τεράστια τεχνογνωσία της ελληνικής εταιρείας με την εμπειρία στον κλάδο της μητρικής Donskoy Tabak».

Το 2015 η ΣΕΚΑΠ εμφάνισε τζίρο 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με το 2014, κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις και κέρδη ebitda 4,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 54% σε σχέση με το 2014. Το περιθώριο ebitda έφτασε στο 18%, όταν τα προηγούμενα έτη δεν είχε ξεπεράσει το 8%. Όπως έγινε γνωστό, η μείωση των εξόδων παραγωγής έφτασε το 23% λόγω κοινών αγορών με τη μητρική Donskoy.

Οι επενδύσεις των 4,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν για νέο εξοπλισμό στη συσκευασία, για εκσυγχρονισμό της συγκεκριμένης γραμμής παραγωγής, για  γραμμή συσκευασίας κομμένου καπνού και για νέα γραμμή παραγωγής τσιγάρων τύπου slim.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese