Μετά από πολλά χρόνια συζήτησης για τη λιτότητα, έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο αντικαγκελάριος και…
υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε σύγκριση με αυτές, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία στο παρελθόν ήταν ένα «ανοιξιάτικο αεράκι».

Όπως ανέφερε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «έχουμε τελειώσει με κάποια θέματα και ό,τι έχει συμφωνηθεί». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων πρέπει να συμπληρωθεί με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθεί θετικό επενδυτικό κλίμα, ώστε να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι αξίζει να επενδύσουν στην Ελλάδα και ως βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό ανέφερε το σταθερό πλαίσιο (να μην αλλάζει, όπως είπε, ο φορολογικός νόμος κάθε εξάμηνο) και να υπάρχει διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση.

Επιπλέον απέρριψε τα στερεότυπα με τα οποία γινόταν τα τελευταία χρόνια η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Έλληνες να θεωρούν ότι οι Γερμανοί επιβάλλουν τη σκληρή λιτότητα και τους Γερμανούς να θεωρούν τους Έλληνες ως μη παραγωγικούς. Είπε ότι και τα δυο στερεότυπα είναι εσφαλμένα και επεσήμανε την ανάγκη κάθε πλευρά να κατανοεί την οπτική γωνία του απέναντι.

Γ. Σταθάκης: Επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τόνισε από την πλευρά του ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έκλεισαν δυο μεγάλες ενότητες: η δημοσιονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Η πρόκληση μπροστά μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε επίσης, τον κ. Γκάμπριελ ως μεγάλο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για τα θέματα της χώρας μας.

Γ. Μαΐλλης: Η οριστική έξοδος από την κρίση, πρέπει να γίνει συστηματικά και γρήγορα

Η δουλειά για την οριστική έξοδο από την κρίση, πρέπει να γίνει συστηματικά και γρήγορα, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, σημειώνοντας ότι η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο σε διαπραγματεύσεις, ενώ άλλες χώρες που μπήκαν σε προγράμματα μετά από την Ελλάδα, έχουν ήδη βγει.

Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Ο κ. Μαΐλλης σημείωσε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής αντί της υπερφορολόγησης.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese