Η αυτοκίνηση έχει ήδη μπει στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης με κορυφαίες εταιρείες της Παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο να εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην…

τελειοποίηση των συστημάτων που θα εγγυώνται τις ασφαλείς μετακινήσεις.

Πέρα από τις εξεζητημένες τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στους επιβάτες ενός οχήματος να ταξιδεύουν με το αυτοκίνητό τους απολαμβάνοντας τη διαδρομή χωρίς να χρειαστεί να έχουν το νου τους στο δρόμο, υπάρχουν και απτά δείγματα για την εμφάνιση των αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

 Η φουτουριστική εικόνα που τα περισσότερα εξ’ αυτών υιοθετούν, παραπέμπει σε οχήματα που όλοι κάποια στιγμή έχουμε χαζέψει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Οχήματα καθημερινής χρήσης και σπορ, λιμουζίνες και αγωνιστικά, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) και που διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιθυμίες του οδηγού τους, έχουν ήδη παρουσιαστεί από εταιρείες που μας δίνουν μια πρώτη γεύση για το πως οραματίζονται το αύριο της παγκόσμιας αυτοκίνησης.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δύο σχεδιαστές, ο Artem Smirnov από τη Λευκορωσία και ο Vladimir Panchenko από την Ουκρανία, οραματίστηκαν, σχεδίασαν και μας παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για τα φορτηγά/νταλίκες του μέλλοντος.

Για την ακρίβεια, οι δυο τύποι οραματίστηκαν για λογαριασμό της Audi, η οποία δεν διαθέτει στην προϊοντική της γκάμα τέτοιους είδους οχήματα.

Το ένα, λευκού χρώματος, είναι αποκλειστικά αυτοοδηγούμενο και προορίζεται για τη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ το άλλο (μαύρου χρώματος με κόκκινες λεπτομέρειες) και πιο εντυπωσιακό θα λέγαμε, προορίζεται για μεταφορά καυσίμων. Στην κορυφή της καμπίνας του βρίσκονται οι θέσεις οδηγού και συνοδηγού που θυμίζουν κόκπιτ μαχητικού αεροσκάφους, με τους οδηγούς να είναι εξοπλισμένοι με στολή και κράνος που παραπέμπουν σε πιλότους μαχητικών. Και τα δύο οχήματα όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό βρίθουν τεχνολογιών και για την κίνησή τους χρησιμοποιούν υβριδικά συστήματα και ηλεκτροκινητήρες…

Το κατά πόσο η εταιρεία από το Ingolstadt θα αποφασίσει μελλοντικά να εισέλθει σε αυτήν την ειδική κατηγορία οχημάτων είναι άγνωστο. Αν πάντως το πράξει, κάτι που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, θα έχει μια πολύ καλή βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να “πατήσει”…

Του Μένιου Κάτη English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese