Αλλαγές στα ποσά που καταβάλλονται για παράβολα, τέλη και δικαστικά έξοδα  σε όλα τα δικαστήρια και όλους τους βαθμούς επιφέρει νομοσχέδιο που ανάρτησε σε διαβούλευση το…
 υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο επιδιώκει, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης τον εξορθολογισμό του υπάρχοντος συστήματος με σημαντικές μειώσεις αλλά και επιλεκτικές αυξήσεις των τελών και των παραβόλων για τον πολίτη.

Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση των παραβόλων και των δικαστικών ενσήμων στις υποθέσεις εργατικών διαφορών, αλλά και η καθιέρωση παραβόλου ύψους από 20 ευρώ εως 50 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, για κάθε αίτημα αναβολής.

Αναλυτικότερα, με το επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπονται τα εξής:

1) Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

2) Μείωση κατά 50% του δικαστικού ενσήμου στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές, στις περιπτώσεις που αυτό επιβαλλόταν έως σήμερα.

3) Θέσπιση παραβόλου χαμηλού ύψους σχετικά με την προβολή αιτήματος αναβολής, πλην των περιπτώσεων αποχής δικηγόρων.

4) Μείωση του ύψους των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων ειρηνοδικείων, μονομελών πρωτοδικείων και πολυμελών πρωτοδικείων.

5) Αύξηση των παραβόλων αναίρεσης έναντι αποφάσεων πολυμελούς πρωτοδικείου και εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης έναντι αποφάσεων εφετείου και Αρείου Πάγου.

6) Μείωση από το 50% στο 20% του ποσού που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

7) Μείωση από τα 100 στα 50 ευρώ του παραβόλου της έγκλησης.

8) Μικρές αυξήσεις στα χαρτόσημα που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών αρχών.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese