Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Mπορεί ο Απόλλωνας να είναι ο θεός του φωτός κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, όμως στη σημαντικότερη διασταύρωση που οδηγεί στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα διαπιστώνεται…
έλλειψη φωτός.

Ο λόγος φυσικά για τη διασταύρωση του Θολού, η οποία οδηγεί στον επαρχιακό δρόμο Θολού-Νέας Φιγαλείας-Επικουρίου Απόλλωνα και στην απέναντι πλευρά προς την πολυσύχναστηπαραλία του Θολού. Το συγκεκριμένο σημείο, αν και αποτελεί σημείο αυξημένης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, απέχει παρασάγγας από τον εκσυγχρονισμό.

Ο φωτισμός του είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτος, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος όταν σουρουπώνει. Όπως τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΤΚ Ταξιαρχώντου δήμου Ζαχάρως, Γιάννης Θάνος, στο σημείο έχουν καταγραφεί πολλά θανατηφόρα τροχαία εξαιτίας της ανύπαρκτης ορατότητας και του ασυντήρητου οδοστρώματος, χωρίς να έχει προκύψει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη βελτίωση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

Ταυτόχρονα, οι φθαρμένες πινακίδες και οι διαλυμένες μπάρες στη διασταύρωση, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση πέριξ της Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας, καθιστούν επισφαλή ακόμα και την απλή διέλευση ενός αυτοκινήτου που έρχεται από την παραλία και θέλει είτε να περάσει απέναντι προς Θολό είτε να στρίψει αριστερά προς Ζαχάρω.

«Κάθε φορά πρέπει το αυτοκίνητο να βγαίνει μέχρι τη μέση του δρόμου για να διαπιστώσει αν έρχεται αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε συνεχώς ανά πάσα ώρα και στιγμή, ειδικά το βράδυ», υπογραμμίζει στην εφ. «Πατρίς» ο Κων/νος Μιχελής, ιδιοκτήτης καταστήματος στη διασταύρωση, ο οποίος έχει γίνει μάρτυρας θλιβερών συμβάντων στο σημείο.

Ο κ.Θάνος επισημαίνει χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» πως ακόμα και οι πινακίδες έχουν μπει σε λανθασμένο σημείο, περιορίζοντας την ορατότητα, όντας άχρηστες ουσιαστικά, και συμπληρώνει ότι μέχρι στιγμής εισπράττει αδιαφορία από τους αρμόδιους φορείς, αφού η Εθνική Οδός Πύργου-Κυπαρισσίας –τουλάχιστον στο τμήμα που διασχίζει τους Ταξιάρχες- μοιάζει με εγκαταλελειμμένο δρόμο του Μεσοπολέμου.

«Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο. Οι υποσταθμοί της ΔΕΗ είναι χωρίς προστατευτικό και στον έναν βάζουμε ένα ξύλο για να είναι κλειστός. Εδώ και μερικά χρόνια δεν έχουμε φώτα στον δρόμο. Το βράδυ το σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές για να κυκλοφορήσουμε. Μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο σημείο, κυρίως το καλοκαίρι, έχει πολύ αυξημένη ροή ντόπιων και τουριστών, που θέλουν να επισκεφθούν τη Φιγαλεία και τον Επικούριο ή να πάνε στην παραλία», σημειώνει ο κ.Θάνος, επισημαίνοντας πως έχει απευθυνθεί κατ’ επανάληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες τηςΠεριφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κάτοικοι της περιοχής, από το Θολό ως τους Ταξιάρχες και τη Νεάπολη, επισημαίνουν στην εφ. «Πατρίς» ότι στην περιοχή το εισόδημα παράγεται από την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, κάτι που θα έπρεπε να έχει ευαισθητοποιήσεις τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, ώστε να αναβαθμίσουν τις υποδομές και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίστηκε ότι το σημείο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης, ωστόσο λόγω της λεηλασίας στα καλώδια θα χρειαστεί και νέα εργολαβία για την επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σημείο κομβικό για τη νότια Ηλεία, το οποίο απαιτεί άμεση και δραστική παρέμβαση

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese