Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος*
Είναι καιρός πιστεύω, (και δυστυχώς με αφορμή το τραγικό περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας), να ξεκινήσει μια…
μεγάλη συζήτηση για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει από εδώ και πέρα , να τηρούνται στα Καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος .

Η Κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως και πλέον τα πάντα είναι επικίνδυνα για την υγεία όλων των καταναλωτών.

Η Κυβέρνηση οφείλει να θεσμοθετήσει νέους κανόνες στην αδειοδότηση των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας .

Δεν είναι δυνατόν να ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο στα παραλιακά μέτωπα της χώρας , «Πρόχειρες» καντίνες – fast Food- Kafe – Restaurant και μάλιστα , με τις «ευλογίες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.(Μετά από δημόσια δημοπράτηση , όποιος δώσει την καλύτερη συμφέρουσα Τιμή , τα υπόλοιπα δεν μας ενδιαφέρουν).

Είναι ανεπίτρεπτο για την μοναδική υγιή βιομηχανία που μας έχει παραμείνει , όπως ο τουρισμός , να μην ισχύουν « σκληροί « κανόνες και ο καθένας να κάνει ότι θέλει και να σερβίρει ότι θέλει, με όποιον τρόπο εκείνος θεωρεί σωστό .

Φυσικά , αυτό το μπάχαλο στην εστίαση και στην ψυχαγωγία που επικρατεί εδώ και χρόνια , έδινε « χώρο» σε όλους τους μη επαγγελματίες του κλάδου , να προβαίνουν σε «καλοκαιρινές αρπάχτρες’, αδιαφορώντας για την οικονομική ζημιά που προκαλούν στις τοπικές οικονομίες και στους πραγματικούς επαγγελματίες .

Πιστεύω ότι είναι χρέος της Ελληνικής πολιτείας εδώ και τώρα να βάλει ένα φρένο σε αυτόν τον « κατήφορο « της πρώτης βαριάς ελληνικής βιομηχανίας και να προστατέψει την ελληνική εστίαση και ψυχαγωγία αφαιρώντας την δυνατότητα στους «ΑΡΠΑ – ΚΟΛΛΑ» να λυμαίνονται τον χώρο της εστίασης .

Βασική προϋπόθεση για να μπει βαθιά το μαχαίρι στο πρόβλημα είναι η επαναφορά υποχρεωτικών εξετάσεων και φοίτησης σε σχολή εστίασης για τους «Νυν και Μελλοντικούς» επαγγελματίες , η Δημιουργία κέντρων έλεγχου του ΕΦΕΤ σε κάθε Νομό και στελέχωση με υπάλληλους και δομές εργαστηριών , επανέλεγχος των αδειών καντίνας και οριοθέτηση «σταθερών μόνιμων σημείων» από το ΥΠΕΚΑ για την τοποθέτηση τους στον Αιγιαλό , υποχρεωτική πρόσληψη προσωπικού από σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, ενδυμασία σερβιτόρων , Μετατροπή από πταίσμα σε ποινικό αδίκημα η δίωξη για Άγρα Πελατών , μετατροπή από πταίσμα σε ποινικό αδίκημα η τοποθέτηση εξωτερικών ταμπελών με Happu Hour kai spesial offers , άμεσο κλείσιμο του καταστήματος στην πρώτη «σοβαρή» παράβαση , Υποχρεωτική τοποθέτηση POS σε όλα τα καταστήματα, κ.λ.π.

*Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς και ειδικός Γραμματέας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών ΕλλάδοςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese