Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ραγδαίες! Το Brexit έχει σοκάρει τους πάντες και η Σκωτία συνεχίζει να υψώνει το…
λάβαρο της επανάστασης σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της Βρετανίας προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον απείλησε πως η Βουλή της χώρας μπορεί να μπλοκάρει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ασκώντας βέτο!

Όλα αυτά ενώ η Σκωτία “ονειρεύεται” την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ύστερα από το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα ήθελε να πιστεύει το Εδιμβούργο. Και ήδη οι Βρυξέλλες έκλεισαν και μάλιστα με ηχηρό τρόπο την… πόρτα, κόβοντας κάθε συζήτηση.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα στη Βρετανία ήταν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε και η συζήτηση για το μέλλον της Σκωτίας και την Βορείου Ιρλανδίας. Η πρώτη, άλλωστε, είχε κάνει το δικό της δημοψήφισμα το 2014 για την ανεξαρτησία της ή όχι από τη Βρετανία. Τότε είχε βγεί το… Bremain.

Τόσο στις δηλώσεις της το πρωί της Παρασκευής (24.06.2016) όσο και το Σάββατο (25.06.2016) η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον τόνισε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι στο τραπέζι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία ψήφισε στην πλειοψηφία της υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε και κάτι άλλο όμως, εξίσου σημαντικό: πως θα αναζητήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραμονή της χώρας της στην Ε.Ε.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον”, επέμεινε, με δηλώσεις της την Κυριακή (26.06.2016) η πρωθυπουργός της Σκωτίας, επαναλαμβάνοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι “πολύ πιθανό” τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.

>rexit: Τελεσίγραφο Σουλτς! “Να καταθέσετε μέχρι την Τρίτη αίτηση εξόδου”!
Η σκωτσέζα πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. “Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε”, δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζω, αλλά και η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού, είναι να επιδιώξω να διαπραγματευθώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας”, δήλωσε η Στέρτζον προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

“Πόρτα” από τις Βρυξέλλες
Όσο κι αν θέλει η Στέρτζον να μιλήσει απευθείας με τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η Σκωτία είναι μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Και σύμφωνα με τη Scottish Mail αυτή ήταν και η… “απάντηση” που έλαβε από τις Βρυξέλλες. “Ξεχάστε το” με λίγα λόγια. Η Σκωτία ως μέλος της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορεί να μην αποχωρήσει από την Ε.Ε. Κι αν θέλει να παραμείνει, θα πρέπει πρώτα να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το μηδέν!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Scottish Mail, η Κομισιόν διεμήνυσε στην κυβέρνηση του Εδιμβούργου ήδη ότι δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση από την έξοδο ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί δηλαδή ένα μέρος ενός κράτους να παραμείνει στην Ε.Ε. αν το κράτος – μέλος της Ένωσης αποφασίσει να αποχωρήσει. Και αν η Σκωτία θέλει να παραμείνει, ως ανεξάρτητο κράτος πια, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία θα πάρει χρόνια και υπό συγκεκριμένες, πως η Σκωτία θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωζώνη και να κάνει εθνικό της νόμισμα το ευρώ και να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Αγγλία!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese