Σε καλό κλίμα, όπως βεβαιώνουν και οι δύο πλευρές έγινε η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου…

Μετά τον «πάγο» που έπεσε στις σχέσεις των στρατοπέδων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, όταν απέτυχαν άλλες δύο προσπάθειες συμπόρευσης, Γεννηματά και Παπανδρέου επιχείρησαν να «αναστήσουν» την πιθανότητα συνεργασίας στο πλαίσιο της ενιαίας κεντροαριστεράς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να επιχειρηθεί να συσταθεί ένας ισχυρος κεντροαριστερός πόλος, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ΝΔ.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΙΔΗΣΟ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή:

Στη σημερινή συνάντηση της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά με τον Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Α. Παπανδρέου:

Συζητήθηκε αναλυτικά η «επόμενη μέρα» στην Ευρώπη και την Ελλάδα, μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και οι αναγκαίες σχετικές πρωτοβουλίες που η Σοσιαλιστική Διεθνής και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί και πρέπει να αναλάβουν.
Σε σχέση με την πρωτοβουλία για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης της Κεντροαριστεράς, εξέφρασαν τη βούληση να διερευνηθεί η δυνατότητα προγραμματικής σύγκλησης. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, το ΚΙΝΗΜΑ, θα αποστείλει προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, την πρότασή του, για ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων. Η συμφωνία επί του πολιτικού πλαισίου, εφόσον καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει και τη δέσμευσή μας έναντι του Ελληνικού λαού και θα δώσει τη δυνατότητα να δρομολογηθεί ο διάλογος και για όλα τα επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την προώθηση του εγχειρήματος.

Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι σαφώς οριοθετημένες απέναντι στην συντηρητική παράταξη. Είναι σαφώς οριοθετημένες απέναντι στη δεξιά και αριστερή συντήρηση. Σήμερα, περισσότερο από πότε, αποτελεί κοινό τόπο η αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής πολιτικής που θα αναγνωρίζει και θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, που θα οδηγεί στην έξοδο από αυτήν, αλλά και στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης με βιώσιμες θέσεις εργασίας. Μιας πολιτικής που θα εκφράσει μια ισχυρή, αυτόνομη κεντροαριστερά, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η τρίτη προσπάθεια

Είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται από τις δύο πλευρές. Αρχικά, τον Σεπτέμβριο του 2015, είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια να τα «βρουν» και να υπάρξει κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο, η Χ. Τρικούπη αξίωνε να διαλυθεί το ΚΙΔΗΣΟ, να μην είναι ο Γ. Παπανδρέου και ορισμένα άλλα στελέχη του κόμματος στα ψηφοδέλτια, όροι που δεν έγιναν δεκτοί, οπότε η συμμαχία ναυάγησε. Η δεύτερη προσπάθεια, τον Μάρτιο του 2016 είχε την ίδια κατάληξη. Η Φώφη Γεννηματά είχε στείλει επιστολές στους Γ. Παπανδρέου και Σταύρο Θεοδωράκη ζητώντας να τους συναντήσει ώστε να συμπήξουν συμμαχία οι δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ είχε απαντήσει ζητώντας να μην αποκλειστεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον σχετικό διάλογο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese