Ο κυβιστικός πίνακας του Πικάσο «Femme Assise» (Καθιστή Γυναίκα), που χρονολογείται από το 1909, πωλήθηκε σε δημοπρασία του…
Οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο, έναντι 53 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας κατά 17 εκ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο πίνακας, που σύμφωνα με ειδικούς, απεικονίζει…

την αγαπημένη του Πικάσο, Φερνάντε Ολιβιέ, χαρακτηρίστηκε από τον οίκο δημοπρασιών ως «ο μεγαλύτερος κυβιστικός πίνακας που βγήκε στην αγορά εδώ και δεκαετίες».

Όπως δήλωσε η Έλενα Νιούμαν, επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του Οίκου, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο έργο, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των έργων της κυβιστικής περιόδου βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα Μουσεία του κόσμου.

Τα κυβιστικά έργα του Πικάσο θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά και πρωτοποριακά της περιόδου αυτής, καθώς σηματοδότησαν αυτό που επρόκειτο να συμβεί στη σύγχρονη τέχνη.

Ο κυβισμός, που τα θέματά του αναλύονται σε γεωμετρικά σχήματα και ενώνονται με έναν αφηρημένο τρόπο, θεωρείται ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στη σύγχρονη τέχνη.

Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και θεωρείται ο πρόδρομος για την σύγχρονη αφηρημένη τέχνη.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του πίνακα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, τον είχε αγοράσει το 1973 σε δημοπρασία του ίδιου Οίκου έναντι περίπου 430.000 ευρώ.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese