Μια φημολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, υποδεικνύει ότι επίκεινται άμεσα σημαντικές αλλαγές στις υπηρεσίες…
πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με έναν τρόπο που θα θυμίζει την πλήρη ανασύσταση της θρυλικής KGB από την τέφρα της, να αναλάβει υπηρεσία και να προστατεύσει με τους γνωστούς από την Ιστορία πλέον τρόπους, τα ρωσικά συμφέροντα…

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να έχει υπογράψει προεδρικό διάταγμα την περασμένη παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσει η συγχώνευση της FSB (αντικατασκοπεία – εσωτερικής ασφάλεια, αλλά και με κάποιες αρμοδιότητες στο εξωτερικό) με την SVR (υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας).

Μαζί τους θα συγχωνευτεί και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας (FSO). Όλες αυτές οι υπηρεσίες θα αποτελέσουν το – προφανώς πανίσχυρο – Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας! Το 2003 η FSB είχε απορροφήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Συνόρων (FPS) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κυβερνητικών Επικοινωνιών και Πληροφοριών (FAGCI).

Και για να μην απομείνει αμφιβολία σχετικά με τον προσανατολισμό του υπουργείου αυτού, το τμήμα αυτό της FSB που ασχολούνταν με το έγκλημα (κάτι που κάνει και το αμερικανικό FBI) θα περάσει στη δικαιοδοσία μια νέας υπηρεσίας, ενός ρωσικού FBI που θα λέγεται Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FSS). Δηλαδή, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας θα ασχοληθεί με το παραδοσιακό έργο των μυστικών υπηρεσιών, κατασκοπεία και αντικατασκοπεία, με όλα τους τα επιμέρους «παρακλάδια»…

Η αναφορά μας στην πρώην KGB αφορά την Ιστορία, αφού της δημιουργίας της (1954) είχε προηγηθεί ενοποίηση επιμέρους υπηρεσιών πληροφοριών, όπως αυτές είχαν μετεξελιχθεί από την εποχή της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, την Cheka και την NKVD, σε ένα «υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων»… Λίγη υπομονή όμως και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Για αρχή ας αναμείνουμε για την επιβεβαίωση της φημολογίας!

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese