Τρία χρόνια μετά από το ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων κατά της…
κυβέρνησης, με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα επαναφέρει τα σχέδια αυτά.

Ενα πρωτοφανές κύμα βίαιων διαδηλώσεων είχε ξεσπάσει τον Ιούνιο του 2013, κατά της κυβέρνησης, με αφορμή αυτό το πλάνο. Ολα ξεκίνησαν με την κινητοποίηση μικρού αριθμού οικολόγων, που ήταν αντίθετοι στο πολεοδομικό σχέδιο που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων.

Η βίαιη καταστολή του πυρήνα των διαδηλωτών τότε είχε προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν προκαλέσει 8 νεκρούς και περισσότερους από 8.000 τραυματίες.

Χθες, ο Ερντογάν- μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη- εξέφρασε την επιθυμία του να χτιστεί ένα αντίγραφο των παλιών οθωμανικών στρατώνων, ένα τέμενος και μια όπερα, χωρίς να αναφερθεί στο εμπορικό κέντρο.

«Σε ένα από τα θέματα που πρέπει να είμαστε θαρραλέοι είναι το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ…Εάν σκοπεύουμε να ανακτήσουμε την ιστορία μας, εκεί υπήρχε ένα ιστορικό κτίριο και θα το ανοικοδομήσουμε», δήλωσε αναφερόμενος στους οθωμανικούς στρατώνες.

«Ακόμα και αν είναι ένα ιστορικό μουσείο, ή ένα μουσείο της πόλης, χρειάζεται να το κάνουμε», επισήμανε.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese