Ανά διαστήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Τύπο ονομασίες ειδικών δυνάμεων οι οποίες φέρονται να ευθύνονται για…
«χειρουργικά» χτυπήματα σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως για παράδειγμα την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλων «διάσημων» στόχων.

Έξι από τις πλέον διαβόητες μυστικές στρατιωτικές υπηρεσίες του πλανήτη με τα ονόματα και τη δράση που έχει καταγραφεί επίσημα ή ανεπίσημα είναι αυτές:
DELTA FORCE/COMBAT APPLICATIONS GROUP/ARMY COMPARTMENTED ELEMENTS

Το όνομα και η δράση τους, ακόμη και η ίδια τους η ύπαρξη, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα στρατιωτικά χείλη. Τα ονόματα Task Force 88 και Task Force Black είναι τα πιο διαδεδομένα από όσα έχουν ακουστεί για αυτήν την επίλεκτη ομάδα η οποία πραγματοποίησε/πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον τρομοκρατών σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Το πιο γνωστό σενάριο είναι ότι συγκροτήθηκε από Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες από την αφρόκρεμα των SEAL Team 6, Delta Force, και της βρετανικής SAS. Πρόσφατα έχει γίνει αναφορά και για παρουσία τους στη Συρία, χωρίς όμως καμία κυβερνητική επιβεβαίωση.

6493RD TEST SQUADRON/6594TH TEST GROUP

Η συγκεκριμένη επίλεκτη ομάδα της αμερικανικής αεροπορίας λειτούργησε από το 1958 έως το 1986. Αντικείμενό της ήταν να συλλέγει τους λεγόμενους «διάττοντες αστέρες» της κατασκοπίας, δηλαδή να μαζεύει από τον ουρανό και τη θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή της Χαβάης τα κάνιστρα των φιλμ από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι βρίσκονταν σε τροχιά πάνω από τη Σοβιετική Ένωση και έριχναν τα φιλμ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η μέθοδος ήταν εξαιρετικά απαρχαιωμένη. Αεροπλάνα που πετούσαν στην περιοχή μάζευαν τα κάνιστρα με ειδικούς γάτζους στα πλατιά τους φτερά. Εάν αυτά έπεφταν στη θάλασσα, τότε οι άνδρες της υπηρεσίες βούταγαν στο νερό για να τα «ψαρέψουν». Υπολογίζεται ότι σε 27 χρόνια πραγματοποίησαν περισσότερες από 40.000 περισυλλογές φιλμ.

DELTA FORCE/COMBAT APPLICATIONS GROUP/ARMY COMPARTMENTED ELEMENTS

Όπως συμβαίνει σε πολλές από τις ομάδες αυτής της λίστας, έτσι και η αμερικανική Delta Force έχει εμφανιστεί ανά διαστήματα με διάφορα ονόματα. Κύριος σκοπός της είναι να χτυπά τρομοκρατικούς θύλακες, με τις φήμες να κάνουν λόγο ότι η ίδρυσή της έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Μια από τις αρχικές της αποστολές ήταν η αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης εκατοντάδων Αμερικανών ομήρων στο Ιράν τον Απρίλιο του 1980. Στη συνέχεια η ομάδα συνδέθηκε με πάρα πολλές αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό, όπως την εισβολή στον Παναμά και την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η Delta Force παραμένει πλήρως λειτουργική, και οι περισσότερες από τις αποστολές της είναι άκρως απόρρητες.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese