Μπορεί στην Πάτρα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή 750 ταξί, αλλά με βάση τα δεδομένα της πόλης, το μέγεθος της και τις βάσεις που έχει στο …
θέμα της μαζικής συγκοινωνίας και μεταφοράς, δεν φτάνουν να ζήσουν ούτε τα 250!

Αυτό είναι μία κοινή διαπίστωση αρκετών επαγγελματιών ταξί που βλέπουν ότι η μεγάλη οικονομική κρίση που ταλανίζει την πόλη, έχει «ματώσει» τον κλάδο τους. Οι Πατρινοί επαγγελματίες ταξί θεωρούν ότι αν η δουλειά των ταξί σε διάφορες πόλεις της χώρας έχει πέσει, στην Πάτρα έχει πατώσει.

Οι περισσότεροι από αυτούς κλείνουν την μέρα τους με μεροκάματο 18 με 20 ευρώ, κάνοντας κάποιες μικρές κούρσες και πιάνοντας για αρκετές ώρες μια θέση στην κάθε πιάτσα, την στιγμή που πριν από την κρίση το μεροκάματο έφτανε τα 80 με 100 ευρώ!

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ο τζίρος της δουλειάς τους στα χρόνια της κρίσης, έχει πέσει συγκριτικά με πριν από το 2008 στο 70%, ενώ μεγάλο ρόλο στην «κατρακύλα» αυτή πέρα από την οικονομική ύφεση, έχει παίξει και η ύπαρξη του Προαστιακού.

Ένα μέσο που μέχρι στιγμής ο κλάδος των οδηγών ταξί της Πάτρας δεν έχει καταφέρει να βρει τον τρόπο για να τον ανταγωνιστεί, αφού οι περισσότεροι τον επιλέγουν ως την πιο φθηνή και συμφέρουσα λύση.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν πάρει άδεια πριν από το 2008, είδαν μετά την κρίση να χάνουν ένα σημαντικό μέρος της επένδυσής τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει πλέον και κάποια προοπτική στον ορίζοντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κρίση μία άδεια ταξί κυμαινόταν από τα 150 έως 180.000 ευρώ, ενώ πλέον η τιμή αυτή έχει πέσει στα 50.000 ευρώ. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι οδηγοί που χρωστούν δεκάδες χρήματα σε τράπεζες, εφορίες και σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο νόμος δεν τους δίνει την δυνατότητα ούτε να… κλείσουν το ταξίμετρο εφόσον οφείλουν. Για κλάματα με λίγα λόγια…

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese