Για άλλη μια φορά ο Παύλος Πολάκης κατάφερε με τις δηλώσεις του να προκαλέσει σάλο….
Μόνο που αυτή τη φορά προκάλεσε ακόμη και την εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν τα όσα είπε σε ομιλία του στο Περιστέρι το βράδυ της Πέμπτης (16.06.2016), όταν κατηγόρησε δικαστικούς για εμπλοκή σε παραδικαστικά κυκλώματα!

Μετά την εντονότατη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τις αποστάσεις που πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, ήρθε η εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας!

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις δηλώσεις Πολάκη περί “παραδικαστικών κυκλωμάτων”. Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα.

Ειδικότερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει στην παραγγελία της προς τον κ. Δασούλα: “Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή – για να το πω λιγότερο κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία”.

Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα εξέδωσε δριμεία ανακοίνωση και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος στην οποία ζητάει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσει του κ. Πολάκη συνιστούν θεσμική εκτροπή.

“Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

“Άδειασμα” από Παρασκευόπουλο
Σαφείς διαχωριστικές αποστάσεις πήρε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος από τις χθεσινές πρωτοφανείς αναφορές σε ομιλία στο Περιστέρι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ότι «υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με την Δικαιοσύνη. Με ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών. Γι αυτό και χρειάζεται να μπει νέο αίμα σε αυτό το Σώμα γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών, για να το πω κομψά (!) έχει δεσμεύσεις – ή τέλος πάντων να το πω λιγότερα κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρόντος ή του παρελθόντος»!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με την έναρξη της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης στην Ολομέλεια που έχει καταθέσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, προκλήθηκε από τον πρώτο ομιλούντα της ΝΔ Μάκη Βορίδη που του ζήτησε να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί ή όχι με τις απόψεις του κ. Παύλου Πολάκη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος άδραξε την ευκαιρία και πήρε σαφέστατες αποστάσεις λέγοντας πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμπιστεύεται και τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς στην συντριπτική τους πλειονότητα. Μπορεί να μην υπάρχει οποιαδήποτε κατηγορία χωρίς μεμονωμένες εξαιρέσεις. Οι εξαιρέσεις όμως αυτές ελέγχονται θεσμικά. Όσο απόλυτη είναι η εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη είναι εξίσου απόλυτη και η προσήλωσή μου στην ανάγκη της παρρησίας της. Η εμπιστοσύνη μου στην Δικαιοσύνη είναι πλήρης…» ενώ θέλησε να «μαλακώσει» τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας λέγοντας πως «τα όσα είπε ο Πολάκης δεν συνδέονται με πρόσωπα» και με αναφορά στην διδασκαλία του καθηγητή Μανωλεδάκη είπε πως «η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε πρόσωπα οπότε μπορεί να είναι δυσφήμιση…» αποδίδοντας τα λεχθέντα Πολάκη σε «θεσμική κριτική…»

Δριμεία, πολλαπλή και σε όλους τους τόνους είναι η κριτική που ασκούν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης όλοι οι ομιλούντες βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου αφήνει «οικτρά έκθετο τον κ. Πολάκη» και συμπλήρωσε «ο αναπληρωτής υπουργός όμως δεν είναι πολίτης που μιλά με παρρησία … έρχεται υπουργός και μιλάει για χώρο ευθύνης σας για δικαστές κι εσείς λέτε τιμάμε και σεβόμαστε δικαστικό σώμα και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη θα κάνει ο Πολάκης και τι θα ζητήσετε εσείς; Μήπως ξέρει κάτι ο Πολάκης και πρέπει να μας πει ονόματα; Και εάν ο κ. Πολάκης δεν σας πει θα τον φωνάξει ο Πρωθυπουργός να τον στείλει σπίτι του; Σας περιμένουμε…»

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης από την πλευρά του είπε «πως θα πρέπει ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας θα πρέπει να πάρει θέση για τις δηλώσει Πολάκη».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese