Αλλαγή πολιτικής ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση, με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να μην σχολιάζουν επίσημα…
αλλά να χαμογελούν για τη σχετικά χαμηλή προσέλευση στη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε».

Η παρουσίαση από τον Αλέξη Τσίπρα των βασικών αξόνων της αναπτυξιακής πολιτικής, είναι μία πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ περισσότερα μηνύματα περιμένουμε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Εκεί θα οριστικοποιηθεί η γραμμή του κυβερνώντος κόμματος για τον εκλογικό νόμο, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του καλοβλέπουν την πρόταση για απλή αναλογική χωρίς μπόνους, έναντι αυτής του Παναγιώτη Κουρουμπλή για μπόνους 27-30 εδρών για το κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που θα κερδίσει το 40% των ψήφων. Την ίδια ώρα, κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι υπέρ της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους –κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς-, με διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%. Σε αυτή τη γραμμή τάσσονται οι Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ η περιβόητο «Ομάδα των 53+», ζητά ψήφιση της απλής και άδολης αναλογικής.

Θέλει να «εγκλωβίσει» ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων
Ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας καλοβλέπει την απλή αναλογική χωρίς μπόνους, είναι επειδή θεωρεί ότι μπορεί να βγει κερδισμένος τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά. Πιστεύει δηλαδή ότι μπορεί να «εγκλωβίσει» ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ώστε να στηρίξουν μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ –όταν στηθούν κάλπες-, κάτι που θα σημάνει και την ηγεμονία του στον κεντροαριστερό χώρο.

Τι κι αν με το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους εδρών ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ένα δύσκολο έως ακατόρθωτο εγχείρημα, κάτι που σημαίνει ακυβερνησία, ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να πάρει το ρίσκο προς ίδιον όφελος.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese