Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, σήμερα, 16 Ιουνίου 2016, επιστράφηκαν…
από τη Λέσβο στην Τουρκία 6 παράτυποι μετανάστες από την Αλγερία, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του FRONTEX.
Οι μετανάστες, όλοι άνδρες, επιστράφηκαν  ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από τον FRONTEX το οποίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το τουρκικό λιμάνι Δικελί.
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:
α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8  Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).
β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.
γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί  θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
Με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.053 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 36 υπήκοοι Τουρκίας και
Mε βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 468 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese