Του Σπύρου Δημητρέλη
Μπορεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές να κινδυνεύει με εξάμηνη αναβολή, δηλαδή να μεταφερθεί στις αρχές… Ιουνίου του 2017, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν στροφές προκειμένου η όλη διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών και σε αυτήν θα συμμετάσχει πολυπληθής ομάδα έμπειρων υπηρεσιακών στελεχών καθώς και εκπρόσωποι όλων των φορέων που σχετίζονται άμεσα με την κτηματαγορά, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι και οι κτηματομεσίτες.

Αντικείμενο της επιτροπής η οποία θα πρέπει σύντομα να παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πόρισμα με τις προτάσεις της, είναι η μετάβαση της φορολογίας από το σημερινό σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε σύστημα εμπορικών τιμών. Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι της επιτροπής αναμένεται να πέσουν οι εξής προτάσεις που θα λύνουν το γόρδιο δεσμό του υπολογισμού των φόρων με βάση τις εμπορικές τιμές:

– ο υπολογισμός των φόρων μεταβίβασης με βάση την αξία που θα προσδιορίζει ανεξάρτητος εκτιμητής. Να σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή ισχύει τυπικά ήδη σε μια μορφή μεταβιβάσεων ακινήτων, αυτή των πλειστηριασμών. Ο αντίλογος και η κριτική που πρόκειται να δεχτεί η συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι η ήδη επιβαρυμένη ακίνητη ιδιοκτησία θα χρεωθεί με ένα επιπλέον βάρος κατά τη μεταβίβασή της. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προστεθεί στο κόστος μεταβίβασης η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το κόστος των συμβολαιογραφικών εξόδων και του φόρου μεταβίβασης (μειώθηκε το 2014 ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης από το 8-10% στο 3%)

– ο υπολογισμός του φόρου κατοχής ακινήτων που σήμερα ονομάζεται ΕΝΦΙΑ και μπορεί στο μέλλον να αλλάξει όνομα, διάρθρωση και τρόπο υπολογισμού με βάση νέες αξίες οι οποίες θα λειτουργούν επί της ουσίας ως αντικειμενικές αλλά θα ονομάζονται πλέον εμπορικές. Η μεγάλη διαφορά με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες είναι ότι θα αναπροσαρμόζονται συνεχώς με βάση έναν ειδικό μόνιμο μηχανισμό που θα λαμβάνει ως συστατικά τις τιμές που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος, τις εκτιμήσεις των τραπεζών, μελέτες μεσιτικών εταιρειών, αγγελίες πώλησης ακινήτων κλπ

Στην συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να ανοίξουν όλα τα θέματα που αφορούν στη μετάβαση στο νέο σύστημα ενώ θα ακουστεί και ο προβληματισμός που υπάρχει για τον κίνδυνο επιστροφής σε παθογένειες του παρελθόντος εφόσον καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, η κατάργηση των αντικειμενικών δεν πρέπει να ανοίξει ένα πεδίο “συναλλαγής” και διαφθοράς μεταξύ των φορολογικών αρχών, του ιδιοκτήτη και του υποψήφιου αγοραστή, ενώ δεν θα πρέπει να οδηγήσει και σε νέα βάρη πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese