Τα κρητικά εδάφη πάτησε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος…
έφτασε στο νησί μας, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Κατά την άφιξη του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους, όσοι τον υποδέχτηκαν, αλλά και όλους αυτούς που προσπάθησαν και έκαναν όλες τις προετοιμασίες για την πανορθόδοξη Σύνοδο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Προκαθήμενους των Εκκλησιών, οι οποίοι τελικά δε θα συμμετέχουν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση τους, για την οποία οι ίδιοι και μόνο αυτοί έχουν ευθύνη, επισκιάζει το σημαντικό αυτό γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης έφτασε στα Χανιά και αναμένεται να παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ορθοδόξων προκαθήμενων στο Ναυτικό Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας καθόλη τη διάρκεια της διεξαγωγής των εργασιών της Πανορθόδοξης Συνόδου είναι δρακόντεια σε ολόκληρο το νησί, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και χωρίς απρόοπτα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μόλις πάτησα το πόδι μου στην ηρωοτόκο Κρήτη μεταφέρω σε όλους σας με πολύ χαρά και συγκίνηση την ευλογία και τον ασπασμό της μητρός εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Ασπάζομαι έναν έκαστον προσωπικά από τους ευλογημένους Κρήτας, οι οποίοι δια μέσου των αιώνων, ανέκαθεν αποτελούν καύχημα δια το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Εάν κάθε φορά έρχομαι στην Κρήτη με χαρά και συγκίνηση, και ήρθα πολλές φορές, αυτή την φορά είναι αυτονόητον ότι διακατέχομαι,από αισθήματα μεγαλυτέρας χαρτάς και συγκινήσεως και ενθουσιασμού. Δια την ιερότητα του εγχειρήματος το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας και εννοώ την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και για το αίσθημα της ευθύνης η οποία βαρύνει τους ώμους ημών των προκαθημένων, αλλά και όλων των Αγίων αδελφών ιεραρχών, δια την εκλπήρωση αυτής της ιεράς αποστολής μας.

Βεβαίως την χαρά του ιστορικού αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων αδελφών εκκλησιών, να μην προσέλθουν και να μην συμμετάσχουν εις την Αγίας και Μεγάλην Σύνοδο.

Η ευθύνη για την απόφασή τους βαρύνει τας ιδίας τα εκκλησίας αυτάς και τους προκαθημένους των διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύη κατά την συναξη των Ορθοδόξων προκαθημένων αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουμε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες εις διακήρυξην και διαδήλωση της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και εις εξέτασιν και απόφαση από κοινού δια τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξον κόσμον.

Εύχομαι οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων,. Έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσουν την απόφασήν των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των και να βρεθούν εδώ εις την Κρήτη, όπου μαζί με την χαρά της εκπληρώσεως της ιστορικής αποστολής μας, να έχουμε και την χαρά να γευθούμε την φιλοξενία και την αρχοντιά όλων των Κρητών, από τους μεγαλυτέρου, μέχρι και του μικροτέρου παιδιού.

Και το λέγω αυτό διότι έχω προσωπικήν πείραν από τα πολλάς εδώ επισκέψεις μου….

Εύχομαι εις όλους σας όλα τα καλά του Θεού.

Εύχομαι ο Θεός να ευλογήσει τας εργασίας μας.

Εύχομαι το Πανάγιον Πνεύμα του οποίου την κάθοδο εις τον κόσμον εορτάζομε τα ημέρας αυτάς της Πεντηκοστής να μας φωτίσει όλους να πράξουμε εις το ακέραιον το χρέος μας και το καθήκον μας και να αναχωρήσουμε από την Κρήτην εις το τέλος των εργασιών μας, έχοντας δώσει το μήνυμα το οποίο περιμένει από ημάς όλος ο κόσμος….

Ευχαριστώ όλους αυτούς οι οποίοι εκοπίασαν όλας αυτάς τας ημέρας, τας εβδομάδας και τους μήνας από τον Ιανουάριον και εντεύθεν , αφόρου απεφασίσθει εις την Γενεύη να πραγματοποιηθεί η Σύνοδός μας εις την Κρήτη…..Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την έντιμον ελληνικής πολιτείαν η οποία παρέστη κατά το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο όλας τα διεκολύνσεις για την οργάνωση της Συνόδου μας. Ευχαριστώ την υπο την προεδρίας του αγαπητού αδελφού Αρχιεπισκόπου Κρήτης τοπικήν οργανωτική επιτροπή και όλους ανεξαιρέτως τα τοπικάς αρχάς….»
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese