Λένε πως «ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του», κάτι που βρίσκει πιστή εφαρμογή στην κυβέρνηση. Πως αλλιώς να σχολιάσει…
κανείς το γεγονός ότι απ’ όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει –και ερμηνεύει κατά το δοκούν- το γεγονός ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με διαρροές από το πρωθυπουργικό επιτελείο «η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος σταθερότητας». Παράλληλα το ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές συνιστά –σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- ήττα για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας και το κίνημα «Παραιτηθείτε». Συνολικά, αναλύοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:

# Παρά την πίεση της πρώτης αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων, η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να διατηρεί την συσπείρωσή της, αλλά και να την αυξάνει. «Αυτοί που προέβλεπαν, ή απλώς ήλπιζαν σε δημοσκοπική κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων, και προσπάθησαν μάλιστα να διαμορφώσουν τεχνητά τέτοια εικόνα, έχουν πέσει έξω», αναφέρουν.

# Ταυτόχρονα, η προσπάθεια, να καταγραφεί νέα δυναμική υπέρ της Ν.Δ., μετά την εκλογή νέου προέδρου, καθώς και να καλλιεργηθεί κλίμα πολιτικής υπεροχής του Κ. Μητσοτάκη, δείχνει να εξαντλείται.

# Μεγάλη είναι η πλειοψηφία που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση για να ασκήσει την πολιτική της. «Είναι προφανές ότι η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με καμπάνιες τύπου ‘φύγετε’, ‘παραιτηθείτε’ κλπ, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά από πολιτικής άποψης και κινούνται στα όρια της γραφικότητας», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

# Επισημαίνεται επίσης το μεγάλο ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της ανάγκης για συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος

Αξίζει να σημειώσουμε, πως στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

Επίσης, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese