Πρέπει να είναι από τους πιο τυχερούς ανθρώπους του κόσμου. Αναφερόμαστε σε έναν άνδρα από την Σαρασότα της Φλόριντα, ο…
οποίος για τους επόμενους 12 μήνες, θα πληρώνεται 1.250 δολάρια τον μήνα για να μην κάνει απολύτως τίποτα, και οι άνθρωποι που τον πληρώνουν είναι πολύ ικανοποιημένοι για αυτό.

Ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου ονομάζεται Εντουιν κέρδισε 15.000 δολάρια σε μία λοταρία που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις 31 Μαΐου. Η κλήρωση διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης του βασικού εισοδήματος, η οποία θέλει να δημιουργήσει μια πληθώρα αντίστοιχων κληρώσεων για να διερευνήσουν πώς μπορεί να ζήσει κάποιος παίρνοντας το βασικό εισόδημα σε όλο τον κόσμο.

Ο Εντουιν δεν είναι ο πρώτος τυχερός αφού 43 άτομα πριν από αυτόν έχουν ζήσει αντίστοιχη περιπέτεια, εγκαταλείποντας τις δουλειές τους και κάνουν ότι τους ευχαριστεί.

Αν και υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές αυτής της οργάνωσης, υπάρχουν και εκείνοι που τονίζουν πως αυτή η τακτική (το να παίρνουν δηλαδή όλοι οι κάτοικοι μιας χώρας ελάχιστο εισόδημα ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι) θα έκανε τους ανθρώπους τεμπέληδες και σίγουρα δεν θα σήμαινε το τέλος της φτώχειας.

Ωστόσο η οργάνωση τονίζει ότι αν οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα θα ήταν πιο ευτυχισμένοι, αφού θα δούλευαν για να το ενισχύσουν αλλά δεν θα χρειαζόταν να δουλέψουν τόσο σκληρά αφού αυτά τα χρήματα θα λειτουργούσαν σαν δίχτυ ασφαλείας.

Με το το σύστημα θα μειωνόταν η εισοδηματική ανισότητα: μέσα από ένα απλό σύστημα. Είτε είστε γιατρός είτε επιστάτης, θα λάβετε το ίδιο προκαθορισμένο χρηματικό ποσό κάθε μήνα. Και ανάλογα με το επάγγελμά σας θα συμπληρώνατε ένα περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιητικό συνολικό εισόδημα.

Η ροή εσόδων έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τα βασικά (τροφή και στέγη), αλλά τα περισσότερα προγράμματα δεν βάζουν περιορισμούς σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα.

Τον Ιούλιο του 2015, ο Κέρβερ κέρδισε την αντίστοιχη λοταρία Κάτω Χωρών λαμβάνοντας 1.100 δολάρια τον μήνα. Ο ίδιος λέει ότι χρησιμοποιεί τα χρήματα για να εργάζεται λιγότερες ώρες, να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, και να βοηθά περισσότερο στην κοινότητα. Συνήθιζε να εργάζεται 12 ώρες την ημέρα – τώρα, πολύ λιγότερες.

«Αισθάνομαι περισσότερο ικανοποιημένος για αυτό που κάνω τώρα», είπε στο Tech Insider. «Αν φτιάχνεις μαρμελάδες και εργάζεσαι σε ένα εργοστάσιο που παράγει 100 βάζα την ώρα, δεν έχεις τον χρόνο να δοκιμάσεις. Είναι πιο ικανοποιητικό να φτιάχνεις 10 βαζάκια μαρμελάδας και να μπορείς να δοκιμάζεις και να νιώθεις περήφανος για αυτό που έφτιαξες» τόνισε.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese