Τη μεγάλη έμφαση που δίδει η κυβέρνηση στα έργα υποδομών μεταφορών –ιδίως σιδηροδρομικών- στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η …
γενική γραμματέας ΥΠΥΜΕΔΙ, Πέτη Πέρκα, ενώ προανήγγειλε την «εκπόνηση ολιστικού master plan για τις μεταφορές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Κατά την ομιλία της στο διήμερο αναπτυξιακό συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που ξεκίνησε το πρωί στη Θεσσαλονίκη με περίπου 40 ομιλητές και σημαντικές παρουσίες, η κα Πέρκα εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο κατώφλι μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, η οποία εξαρτάται πρωτίστως από εξαγωγικό προφίλ της χώρας.

«Επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για ένα σύγχρονο, λειτουργικό κι ασφαλές δίκτυο μεταφορών, που θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για ανάκαμψη» σημείωσε και απαρίθμησε ως άξονες επί των οποίων αναπτύσσεται αυτό το όραμα την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υιοθέτηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη στήριξη της καινοτομίας.

«Έχουμε εκπονήσει στρατηγική για τα ευφυή συστήματα μεταφορών και εθνική αρχιτεκτονική για τα ευφυή συστήματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι έμφαση δίδεται με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών –όπως η εστίαση στην εφαρμογή του Ν.43012/2014- και στις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η Ελλάδα, με τη στρατηγική γεωγραφική θέση της, μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σημαντική αγορά, το μέγεθος της οποίας υπολογίστηκε το 2012 σε 878 δισ. ευρώ παγκοσμίως.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, αλλά και στον αντίστοιχο σχεδιασμό που υπάρχει για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι μετά από άγονες συζητήσεις πολλών χρόνων για αυτή την επένδυση, «ίσως ήρθε η ώρα, με τη συνδρομή όλων μας, να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο, που πραγματικά θα αναδείξει τον υπερτοπικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης».

Τα διευρωπαϊκά δίκτυα και η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας αποτελούν επίσης προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Πέρκα ανέφερε ότι εντός του 2017 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης (επέκταση ανατολικής σιδηροδρομικής Εγνατίας), ενώ σε ό,τι αφορά τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Στρυμόνας-Προμαχώνας, η εκτιμώμενη ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης είναι το τέλος του 2016.

Σε σχέση εξάλλου με τη σύνδεση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης, των προμελετών. Οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, πρόσθεσε ότι θα προωθηθούν και χρηματοδοτικά μέσω του ΕΠΑνΕΚ αλλά και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα χρηματοδοτηθούν επίσης έργα όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο (513,3 εκατ.ευρώ), σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τα λιμάνια (41 εκατ, ευρώ), η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ, ευρώ) κ.ά.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese