Είναι όμορφο να βλέπει κανείς ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και προσφέρουν… ανιδιοτελώς για τη διατήρηση και την ανάδειξη της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του. 

Ειδικά όταν η προσφορά αυτή μετράει ολόκληρες δεκαετίες, όπως στην περίπτωση του κ. Μελέτιου Παπακωνσταντίνου, ιδρυτή της Λαογραφικής Συλλογής Βιλλίων, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. «Εκ πεποιθήσεως είμαι υπέρ της συλλογικής δράσης, ώστε να μπορούμε να αναδεικνύουμε την ιστορία της περιοχής μας. Προσωπικά, ασχολήθηκα με την έρευνα πάνω από 25 χρόνια και, με την πολύτιμη βοήθεια των μελών του εκπολιτιστικού συλλόγου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τη συλλογή και να δημιουργήσουμε τον χώρο που τη στεγάζει», επισημαίνει ο ίδιος.
Με τα εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής (16/5) εκπληρώθηκε ένας μακροχρόνιος στόχος όλων των εμπλεκομένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής: η έκθεση της υλικής και άυλης κληρονομιάς των Βιλλίων μέσα από πρωτότυπα αντικείμενα, γραπτά, φωτογραφίες, καθώς και προφορικές μαρτυρίες από τα τέλη του 19ου αιώνα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους ντόπιους. Στους χώρους του παραδοσιακού οικήματος που στεγάζεται η συλλογή μπορεί κανείς να δει μια αναπαράσταση της ζωής των αρχών του 20ού αιώνα, τόσο μέσα από οικιακής όσο και επαγγελματικής χρήσης αντικείμενα. Επιπλέον εκεί υπάρχουν ενθύμια της Ελλης Λαμπέτη και του πιλότου Ι. Σακελλαρίου, δύο από τα πιο γνωστά πρόσωπα που κατάγονταν από τα Βίλλια.

​​To κτίριο της συλλογής βρίσκεται στην οδό Ελλης Λαμπέτη 7, στα Βίλλια Αττικής.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese