Νοέμβριος 2015. Παρασκευή και 13. Το Παρίσι γίνεται στόχος μίας πρωτοφανούς σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων, τόσο από πλευράς οργάνωσης….
(σχεδιασμένες με κυνική ακρίβεια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια) όσο και από πλευράς ανθρώπινων απωλειών.

130 αθώοι πολίτες χάνουν τη ζωή τους μετά τα χτυπήματα στο Stade de France, σε καφετέριες και εστιατόρια της «Πόλης του φωτός», αλλά και στο Bataclan, όπου ο κατάλογος των θυμάτων ήταν και ο πιο μακρύς.

22 Μαρτίου 2016, ημέρα Τρίτη. Η –όχι και τόσο μακρινή- ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστο αστείο. Ξανά επιθέσεις, ξανά συντονισμένες με χειρουργική ακρίβεια, ξανά πολύνεκρες. 34 νεκροί και περισσότεροι από 170 τραυματίες ήταν ο απολογισμός από τα χτυπήματα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ.

Κοινή συνισταμένη των δύο ημερών που θα περιλαμβάνονται στις πλέον μελανές σελίδες της ιστορίας της Γηραιάς Ηπείρου είναι το Ισλαμικό Κράτος. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι φανατικοί μαχητές του ISIS κι αν κάτι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πόνο και ανησυχία από τις ίδιες τις επιθέσεις, είναι η πιθανότητα μιας… επανάληψης.

Το Euro 2016 που βρίσκει την Γαλλία σε πλήρη σύγχυση
Η φετινή διοργάνωση του Euro 2016 είναι τουλάχιστον προβληματική, από πολλές απόψεις και ίσως η μοναδική που δεν έχει μονάχα αθλητικό «χρώμα».

Ένα πρωτοφανές κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων έχει παραλύσει τα πάντα στη Γαλλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει τις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά χωρίς καν την έγκριση του Κοινοβουλίου, με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, να «σφυροκοπούνται» για τις επιλογές τους.
Κι ενώ το εναρκτήριο λάκτισμα του Euro 2016 θα δοθεί αύριο, 10 Ιουνίου, με την οικοδέσποινα Γαλλία να υποδέχεται την Ρουμανία, το «φάντασμα» μίας νέας τρομοκρατικής επίθεσης πλανάται πάνω από τo Stade de France όπου θα διεξαχθεί το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης.

“Ναι, είναι πιθανό και χωρίς τον Αμπντεσλάμ”
Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως οι αρχές βρήκαν στο laptop του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι που έχει πλέον συλληφθεί, ένα πλάνο επίθεσης του ISIS εναντίον Βρετανών και Ρώσων φιλάθλων, πριν το παιχνίδι μεταξύ των δύο χωρών στις 11 Ιουνίου, στη Μασσαλία.

Τον ρωτήσαμε πόσο πιθανό θεωρεί ένα εφιαλτικό déjà vu των επιθέσεων του Παρισιού

«Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια μας έμαθαν ότι ναι, είναι πιθανό. Πιστεύω πως θα δούμε παρόμοιες επιθέσεις, ωστόσο το που και το πότε είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Το ISIS είναι μία αρκετά απρόβλεπτη οργάνωση, λόγω του πολύπλοκου δικτύου ευρωπαϊκών «κυψελών» που διαθέτει, των «θυγατρικών» ομάδων, αλλά και των ιδεολογικών οπαδών του. Οι επιθέσεις του Παρισιού έδειξαν με τραγικό τρόπο πως το ISIS προσπαθεί όλο και περισσότερο να εμπνεύσει επιθέσεις εκτός των συνόρων του Χαλιφάτου».

Το State Department εξέδωσε επίσης ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για γεγονότα όπως το Euro 2016. Θεωρείτε πως αυτή η οδηγία είναι κάτι παραπάνω από ένα μέτρο πρόληψης;

«Το State Department έχει εκδώσει πολλές προειδοποιήσεις σαν αυτήν τον τελευταίο χρόνο και όχι μόνο σε σχέση με μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και σχετικά με αυξημένο κίνδυνο σε συγκεκριμένες πόλεις γενικά. Συνεπώς πιστεύω πως είναι περισσότερο ένα προληπτικό μέτρο, παρά το ότι το Euro 2016 είναι ένας πιθανός στόχος. Οποιαδήποτε εκδήλωση που συγκεντρώνει πολύ κόσμο και έχει μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνει κινδύνους, αν αναλογιστούμε το τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα σχετικά με την στρατηγική του ISIS».

Τα δεδομένα από το laptop του Αμπντεσλάμ περιείχαν φωτογραφίες του λιμανιού της Μασσαλίας. Έχει παρουσιαστεί ως ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων του Παρισιού. Παρόλο που πλέον βρίσκεται στη φυλακή, πιστεύετε πως αυτό το πλάνο για μία τρομοκρατική επανάληψη στη Γαλλία κατά την διάρκεια του Euro 2016 μπορεί να εκτελεστεί ακόμη και χωρίς αυτόν;

«Αναμφισβήτητα. Ναι, ο Αμπντεσλάμ ήταν ένα πρόσωπο – κλειδί, αλλά θα ήταν πολύ αφελές να σκεφτούμε πως δεν υπάρχουν αντικαταστάτες πίσω του, ή να σκεφτούμε πως οι «κυψέλες» δεν εξελίσσονται επειδή εκείνος βρίσκεται στη φυλακή. Οι δυνάμεις ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη δουλεύουν εντατικά με αυτό το δεδομένο στο μυαλό, κάτι που έχει οδηγήσει ήδη στο να αποσοβηθούν πολλές επιθέσεις».

Στην συνέχεια ρωτήσαμε τον Michael Krona σχετικά με την ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους και το κατά πόσο η «απουσία» του Σαλάχ Αμπντεσλάμ αλλά και των μελών του ISIS που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες μπορεί να επηρεάσει την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης

«Διαχρονικά οι τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν περισσότερα ή λιγότερα πρόσωπα – κλειδιά, για διαφορετικούς λόγους. Το ISIS έχει καταφέρει να διασπείρει τον τρόμο σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυάζοντας τις επιθέσεις με τον αντίκτυπο της σκληρής του προπαγάνδας. Όταν έχουν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν αυτό τον τρόμο, κατά τη γνώμη μου είναι αυξημένος ο κίνδυνος να βασιστούν λιγότερο σε πρόσωπα – κλειδιά όπως ο Αμπντεσλάμ και περισσότερο σε ιδεολογικά εμπνευσμένες επιθέσεις από «μοναχικούς δράστες», ιδιαίτερα στην Ευρώπη ή την Ασία. Ο Αμπντεσλάμ ήταν ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά, αλλά η μετατόπισή του από το προσκήνιο δεν σημαίνει πως το ISIS θα είναι λιγότερο πειστικό στις προσπάθειες να εμπνεύσει και να στρατολογήσει πιστούς».

Οι πθανές επιθέσεις το καλοκαίρι στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Εκτός από το Euro 2016, έχουν υπάρξει αναφορές πως το ISIS σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκά τουριστικά θέρετρα το καλοκαίρι του 2016, για παράδειγμα σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Κάτι που έγινε ήδη στην Τυνησία τον Ιούνιο του 2015, όταν τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού τρομοκράτες εξαπέλυσαν ένοπλη, τυφλή επίθεση στο ξενοδοχείο Riu Imperial Marhaba που βρίσκεται σε περιοχή κοντά στην πόλη Σους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese