Σπάνιες εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος και της Παναγίας Οδηγήτριας έκλεψαν…
άγνωστοι ιερόσυλοι από το ναό των Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας

Στο στόχαστρο ιερόσυλων μπήκε η εκκλησία των Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας, από την οποία έκλεψαν σημαντικές και μοναδικές στο ειδος τους φορητές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος και της Παναγίας Οδηγήτριας, που χρονολογούνται περίπου στα 1400.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, έχουν κλαπεί και άλλες τρεις εικόνες, της Παναγίας Ελεούσας, της Δέησης και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χρονολογούνται περίπου στον 17ο-18ο αιώνα.
Όλες οι εικόνες είναι καταγεγραμμένες στα Μητρώα του υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οπουδήποτε «εμφανισθούν» (πχ. σε δημοπρασία) θα εντοπισθούν.
Οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος και της Παναγίας Οδηγήτριας προέρχονται από την ιστορική Μονή Αγίων Αποστόλων Καρκασίων Ανατολής, Κωνσταντινοπολίτικης τεχνοτροπίας και είναι ιδιαίτερα σπάνιες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εικόνες ήταν στη θέση τους μέχρι και την περασμένη Τετάρτη ενώ χθες έγινε γνωστό το γεγονός , έτσι η ακριβής μέρα που εκλάπησαν δεν είναι γνωστή. Ακόμα, πηγές αναφέρουν πως ο συναγερμός του Ναού είχε απενεργοποιηθεί και δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese