Χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την «αποκατάσταση» της Κυανής Ακτής μετά την υποτιθέμενη ανάπλαση, θα περάσει και το φετινό Καλοκαίρι, σύμφωνα με το…
ρεπορτάζ.

Όπως αναφέραμε και σε παλιότερο ρεπορτάζ το έργο στο συγκεκριμένο κομμάτι απεντάχθηκε, ωστόσο η δημοτική αρχή είχε επισημάνει πως θα προχωρήσει σε κάποιεςμικρές έστω παρεμβάσεις προκειμένου η περιοχή αν όχι να αναβαθμιστεί, τουλάχιστον να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ όμως, το μόνο που προβλέπεται να γίνει προς το παρόν είναι η τοποθέτηση και πάλι της περίφραξης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ θα τοποθετηθούν και κάποιες αλλαξιέρες για να χρησιμοποιούν οι λουόμενοι.

Να θυμίσουμε πάντως πως τον περασμένο Απρίλιο η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών, η Τοπική Επιτροπή Ε.Λ.Ε.Τ. και η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας είχαν στείλει επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας για το θέμα της Κυανής Ακτής όπου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους «για μικρές, αλλά θεραπευτικές άμεσες παρεμβάσεις στην Κυανή Ακτή, εν όψει του καλοκαιριού».

Οι προτάσεις των φορέων ήταν:

1. Τοποθέτηση μιας προσωρινής, αλλά καλαίσθητης ξύλινης περίφραξης – σήμανση των ορίων του δάσους για να μην το καταπατούν με τα αυτοκίνητά τους οι ασυνείδητοι οδηγοί.
2. Μερικοί κάδοι σκουπιδιών επί πλέον, αλλά συγχρόνως και η συνεχής καθαριότητα και αποκομιδή των σκουπιδιών της περιοχής, θα ήταν σημάδια νοικοκυροσύνης. ( Η πρόταση μας αυτή ισχύει και για τις λοιπές ακτές του Δήμου.)
3. Μια μικρή αύξηση του αριθμού των καμπινών αλλαγής ρούχων (2 έως 3), σε συγκεκριμένα σημεία και τοποθέτηση σ’ αυτές και στα ντους, ενός ξύλινου δαπέδου (συντηρούμενου κάθε χρόνο).
4. Η διαχείριση των στάσιμων νερών στα δύο ρέματα, που διασχίζουν το άλσος και είναι ανθυγιεινές εστίες, θα έπρεπε να προβληματίσουν εσάς και την υπηρεσία δημόσιας υγείας και να λάβετε τα προσήκοντα μέτρα.
5. Το τμήμα του δρόμου, που διέρχεται μέσα από το περιαστικό δάσος, θα πρέπει να μονοδρομηθεί από τώρα, μιας και υπάρχει γι αυτό απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα το κομμάτι αυτό της κυκλοφορίας μέσα στο περιαστικό δάσος, είναι μια τεράστια και εγκληματική παραβίαση του ΚΟΚ, την οποία υποθάλπει η δική σας αδιαφορία και η συνεχής «αβλεψία» της τροχαίας. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι, όπως στο παρελθόν, (θανατηφόρο ατύχημα κ.α.), ποιος θα έχει την ευθύνη και το σθένος να αναλάβει την ευθύνη;
6. Οι πέτρες – χαλίκια, που έχουν διασκορπιστεί από τον εργολάβο σε όλη σχεδόν την επιφάνεια του δασυλλίου, από τον ασφαλτόδρομο προς τη θάλασσα, αποτελούν περιβαλλοντική και αισθητική ύβρη και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα με δική σας πρωτοβουλία και απόφαση.
7. Το δημοτικό τραινάκι θα ήταν μια «παραμυθένια» οικολογική λύση και συγχρόνως κοινωνική προσφορά, για τη μεταφορά των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών από την πόλη και τους οικισμούς της στην Κυανή Ακτή, με ένα μικροαντίτιμο, που θα κάλυπτε και τα έξοδα λειτουργίας του.
8. Διευκόλυνση ακίνδυνης πρόσβασης ποδηλατών από την Πόλη και τους Οικισμούς της, στην Κυανή Ακτή.
9. Η διαχείριση της βλάστησης σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών μέσα στο δάσος και η διατήρηση της μορφής και της δομής του δασυλλίου στο διηνεκές, αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να συνταχτεί δασική διαχειριστική μελέτη για το περιαστικό δάσος της Κυανής Ακτής, με ευθύνη σας και σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις προδιαγραφές, που υπαγορεύονται από τις κείμενες δασικές και λοιπές διατάξεις.
10. Απαγόρευση κατασκήνωσης εντός του δασυλλίου από οποιονδήποτε πολίτη.
11. Απαγόρευση αποκομιδής των φυκιών από την ακτή, που αποτελούν τον φυσικό φράκτη εναντίον της διάβρωσής της, στο δασύλλιο τουλάχιστον της Κυανής Ακτής.
12. Επείγει επίσης η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συμπεριφοράς της ακτής μετά την υλοποίηση της ακτομηχανικής μελέτης, που εφαρμόστηκε, όπως εφαρμόστηκε, (ίσως και με την συμμετοχή των ίδιων των μελετητών της) και οι πιθανές διορθωτικές κινήσεις με σκοπό την άμεση προστασία της ακτής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese