Να μην επιδιώξει δεύτερη θητεία αποφάσισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, σύμφωνα με πληροφορίες που…

…επικαλείται η εφημερίδα “Bild”.

Όπως επισημαίνει η Bild, ο κ. Γκάουκ κατέληξε σε αυτή την απόφαση, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το 70% των Γερμανών επιθυμούσε την παραμονή του, κυρίως για προσωπικούς λόγους, καθώς τη λήξη της δεύτερης θητείας του θα ήταν 82 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, προς αυτή την κατεύθυνση τον προέτρεψε και η σύντροφός του, Ντανιέλα Σαντ.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μόνο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ γνώριζε για την απόφασή του, η οποία, όπως αναφέρεται, δεν έχει πολιτικό κίνητρο. Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Γκάουκ και η κυρία Μέρκελ θα δειπνήσουν στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue, με κεντρικό θέμα τον διάδοχο του απερχόμενου Προέδρου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από τον Γιοάχιμ Γκάουκ την ερχόμενη Τρίτη.

Μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του κ. Γκάουκ θεωρούνται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε( CDU), ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ (SPD), ο Πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU) και η καθηγήτρια Γιούτα Αλμεντίνγκερ (SPD). Θα είναι πάντως μάλλον δύσκολο για την κυρία Μέρκελ να επιλέξει υποψήφιο από την SPD, τόσο κοντά στις γενικές εκλογές.

Ο επόμενος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου του 2017, λίγους μόνο μήνες πριν από τις γενικές εκλογές του φθινοπώρου, γεγονός που αναδεικνύει και την προεδρική εκλογή σε ιδιαίτερα κρίσιμη αναμέτρηση, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς και την κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese