Με τον καλύτερο τρόπο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου η έναρξη του τριημέρου «Jazz+Πράξεις 2016» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει η…
Δημοτική Βιβλιοθήκη- Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Στο γεμάτο από κόσμο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου η βραδιά χρωματίστηκε από λεπτά ηχοχρώματα, ευαίσθητες και λυρικές νότες, αλλά και από εξαίσιους ρυθμούς και μελωδίες που δημιούργησαν μια σπάνια ατμόσφαιρα ενθουσιάζοντας το ακροατήριο.

Τα δυο υπέροχα σχήματα, το Sakis Tsinoukas Trio και το Tania Giannouli Ensemble αποζημίωσαν με το παραπάνω αποτυπώνοντας το χαρακτηριστικό ίχνος τους και προσφέροντας μια ευρεία γκάμα στυλιστικών κατευθύνσεων.

Στο πρώτο μέρος με εξαιρετική έκφραση, αισθητική και έξοχες οργανικές συνομιλίες οι Σάκης Τσινούκας (ηλεκτρική κιθάρα), Κωνσταντίνος Μάνος (κοντραμπάσο) και Παναγιώτης Κωστόπουλος (τύμπανα) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντάς μας κομμάτια από το άλμπουμ τους “In Between”, που κυκλοφορεί από την αθηναϊκή δισκογραφική εταιρεία ANKH δίνοντας ιδανικό τοπικό τζαζ άρωμα στη βραδιά αφού οι εξαιρετικοί Αχαιοί μουσικοί Σάκης Τσινούκας και Παναγιώτης Κωστόπουλος συνέπραξαν ιδανικά με τον υπέροχο Κωνσταντίνο Μάνο. Plancheite, Jomaki, Dionaea, ΙN Between του Σάκη Τσινούκα και “All the things” του Jerome Kern αποτέλεσαν τον σκελετό του προγράμματός του, ενώ για το τέλος μας επιφύλαξαν το έξοχο “Nodal point” του Σάκη Τσινούκα προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ατμοσφαιρική, μοντέρνα jazz, αφαιρετικός, fluent αυτοσχεδιασμός, εμπλουτισμένος με εφέ, λούπες και ambient στοιχεία που συνομίλησαν με τον ανοιχτό ρυθμικό χώρο ενός άψογα συντονισμένου rhythm section.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς τη σκυτάλη πήρε το καταξιωμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό Tania Giannouli Ensemble, αποτελούμενο από τους Τάνια Γιαννούλη (πιάνο), Αλέξανδρο Μποτίνη (τσέλο), Guido De Flavis (σαξόφωνα) και Σόλη Μπαρκή (κρουστά) μετέδωσαν μια υψηλού επιπέδου μουσική εμπειρία στο κοινό συνδυάζοντας στοιχεία αυτοσχεδιασμού, μουσικής δωματίου με επιρροές από avant-garde του 21ου αιώνα, post-impressionism, σύγχρονης ευρωπαϊκής jazz, αλλά και πιο world ακουσμάτων. Τα κομμάτια του άλμπουμ τους “Trancendence” εναλλάσσονταν το ένα το άλλο με μια μαγική αλληλουχία προκαλώντας συναισθήματα και ισορροπώντας μεταξύ λυρισμού και δυναμικών στιγμών. Εκλεπτυσμένα ρυθμικά μοτίβα, υπέροχες μελωδίες, εξαιρετική συνοχή σε ένα κουαρτέτο εξαιρετικών δεξιοτεχνών αποδείχτηκε η απαραίτητη συνθήκη και το ιδανικό μέσο για να αναδειχτούν οι εμπνευσμένες συνθέσεις της Τάνιας Γιαννούλη, που υπόσχεται μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μελλοντική πορεία. Πνευματικές, εσωστρεφείς και γήινες στιγμές σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό χρωμάτων και αισθήσεων, που διαμορφώθηκε από το εξαιρετικό σμίξιμο «σύγχρονη κλασική», τζαζ και αυτοσχεδιασμού χωρίς να λείπουν τα μεσογειακά ερεθίσματα, που διοχετεύονται αυθόρμητα και διακριτικά στις συνθέσεις.

Η εκκίνηση για το Jazz+Πράξεις 2016 έγινε με τον καλύτερο τρόπο και το ραντεβού ανανεώνεται για τις δυο μεγαλειώδεις συναυλίες που ακολουθούν, αυτή του κουαρτέτου του Joachim Kuhn Trio την Παρασκευή 3 Ιουνίου και των Andy Sheppard και Rita Marcotulli το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 21.30.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese