Οι Ταλιμπάν κρατούν ομήρους σήμερα δεκάδες επιβάτες λεωφορείων ενώ εκτέλεσαν τουλάχιστον 16 μεταξύ αυτών, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι ότι εργάζονταν για την αφγανική κυβέρνηση, μια εβδομάδα μετά τον διορισμό του νέου ηγέτη τους…

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση από τότε που ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα ορίστηκε νέος αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν. Ο Χαϊμπατουλάχ διαδέχθηκε τον μουλά Μανσούρ που σκοτώθηκε σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με τις αρχές της νότιας επαρχίας Κουντούζ, οι αντάρτες επιτέθηκαν σήμερα στους επιβάτες λεωφορείων τους οποίους υποψιάζονταν ότι εργάζονταν για την αφγανική κυβέρνηση. Ακινητοποίησαν “τρία ή τέσσερα λεωφορεία και κατέβασαν τους επιβάτες. Εξακρίβωσαν τις ταυτότητες τους και εκτέλεσαν 17 ανθρώπους. Σύμφωνα με το Reuters, 170 είναι οι απαχθέντες.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κουντούζ, Σάγιεντ Μαχμούντ Ντανίς, έκανε λόγο για “16 εκτελέσεις επιβατών από τους αντάρτες. Εξακολουθούν να κρατούν άλλους 30”, τόνισε.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη μιλήσει αλλά σύμφωνα με κατοίκους, οι αντάρτες έχουν συστήσει “ισλαμικό δικαστήριο” μέσα σε τοπικό τζαμί για να εξακριβώνει αν οι άνθρωποι που κρατούν έχουν σχέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις αρχές της Καμπούλ.
Οι Ταλιμπάν σταματούν συχνά την κυκλοφορία στις περιοχές όπου είναι σε θέση ισχύος για να ελέγξουν την ταυτότητα επιβατών και οδηγών. Εκτελούν ή κρατούν ομήρους αυτούς που νομίζουν ότι δουλεύουν για την κυβέρνηση.
Αν οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι επιτίθενται μόνο στους υπαλλήλους της κυβέρνησης των “αποστατών” και στις δυνάμεις ασφαλείας, “υπηρέτες” – όπως τους αποκαλούν – των ξένων δυνάμεων, οι άμαχοι είναι τα πρώτα θύματα της σύγκρουσης.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί ότι ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της βίας για να καταφύγουν κάπου αλλού μέσα στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε σε τρία χρόνια: από 486.300 το 2012 σε 1,7 εκατομμύρια πέρυσι.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese