Χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη του κινηματογραφικού αφιερώματος… «Πρόσφυγες: απόδραση προς την ελευθερία;», που ξεκίνησε στις 29 Μαΐου, και θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου. Το τετραήμερο αφιέρωμα διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, και επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις διαφορετικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία συμβάλλει «στη διάχυση ενός σπουδαίου μηνύματος αλληλεγγύης, μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ευρώπης, μετακίνηση πληθυσμών από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Παρατήρησε δε ότι «με την συμμετοχή μας σε αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα, έχουμε κάνει την επιλογή μας και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα: προτάσσουμε τις αρχές του ανθρωπισμού και της αξιοπρέπειας».

Ακολουθούν βασικά σημεία του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη:

• Η «απόδραση προς την ελευθερία» ταυτίζεται με τον ξεριζωμό ανθρώπων από τα σπίτια τους, από τις μνήμες του τόπου τους, από την πατρίδα τους. Ταυτίζεται με συνθήκες πολέμου, διώξεων, και εγκλημάτων.

• Θα σταθώ στον εύστοχο τίτλο του αφιερώματος, που λαμβάνει τη μορφή ερωτήματος. Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία; Ένα ερώτημα συνείδησης και ανθρωπιάς που μας αφορά όλους: Ευρώπη, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, συλλογικότητες, πολίτες.

• Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «τρίζει» όσο κράτη – μέλη της ΕΕ απεμπολούν τις αρχές της αλληλεγγύης, κλείνοντας σύνορα και υψώνοντας φράκτες.

• Η Περιφέρεια Αττικής έχει δώσει από την πρώτη στιγμή την απάντησή της, επιλέγοντας συχνά να υπερβεί αρμοδιότητες και διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την ΕΕ ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο.

• Η ιστορία μας είναι ποτισμένη από τη προσφυγιά. Από εικόνες και περιγραφές τραγικά οικείες. Μοίρες κοινές, χθες και σήμερα. Αποδράσεις δύσκολες, αναγκαστικές, επικίνδυνες. Πάντα όμως με το ίδιο «διαβατήριο»: την ελπίδα ανθρώπων σε ένα καλύτερο αύριο.







English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese