Ένα βαρύ φορολογικά καλοκαίρι περιμένει εκατομμύρια πολίτες…
καθώς από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να ισχύουν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.), ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Και δεν φτάνει αυτό, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα δουν μειώσεις στους μισθούς του μετά τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Από την 1η Ιουλίου ναι μεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σχέδιο με αποδείξεις αλλά τελικά δεν θα είναι υποχρεωτικό για το χτίσιμο του φετινού αφορολόγητου να έχουν γίνει οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά θα ισχύσει το μεικτό σύστημα, δηλαδή η Εφορία θα δέχεται και τις συναλλαγές με μετρητά.

Το νομοσχέδιο

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking).

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και μένει να ξεκαθαρίσουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή μέσα στον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει η εφημερίδα, λόγω του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν παράταση το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.

Ο λόγος που δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν της ημερομηνίας αυτής έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – πρέπει, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης όλων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και να έχουν ληφθεί τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 για να τεθούν σε εφαρμογή τα κατά περίπτωση αφορολόγητα όρια του Ενιαίου Φόρου ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Σε 3 δόσεις

Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σε αυτά που έως σήμερα γνωρίζουμε.

Δηλαδή ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου 2016 και τις επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.

Για τον ΕΝΦΙΑ όμως ισχύει διαφορετική πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε όσες δόσεις απομένουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 έως το τέλος του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η εκκαθάριση γίνει τον Σεπτέμβριο και η 1η δόση πληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα, απομένουν συνολικά άλλες 3 δόσεις έως το τέλος του έτους.

Με δεδομένο όμως ότι στα νοικοκυριά θα πέσουν όλοι οι φόροι μαζί και άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορούν να πληρωθούν και να γίνουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρουν διάταξη στα επόμενα νομοσχέδια η οποία θα δίνει παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2016 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017.

Το γεγονός,δεν δημιουργεί πρόβλημα στα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς οι πρώτοι δύο μήνες κάθε έτους λογίζονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου.

Τα ακίνητα

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει χαμένους και κερδισμένους. Οι μεγάλοι χαμένοι – περίπου 500.000 τον αριθμό – είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας 200.000 ευρώ και άνω, ενώ για πρώτη φορά προστίθενται στα περιουσιακά τους στοιχεία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και τα αγροτεμάχια.

Επίσης, σημαντικές επιβαρύνσεις περιμένουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και όσους έχουν χτίσει ένα ακίνητο και υπάρχει ακόμη ανεξάντλητος συντελεστής δόμησης («αέρας»).

Παράλληλα, για εφέτος δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 50% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ πρόσθετοι φόροι ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν σε επιχειρήσεις με ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και σε Νομικά Πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα.

Μια μεγάλη αδικία είναι ότι ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με μειωμένες τιμές ζώνης σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015 καθώς παραμένει η νέα αντικειμενική αξία στο ίδιο κλιμάκιο και φορολογικό συντελεστή με πέρυσι.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι θα ισχύουν και εφέτος τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι για μείωση ή απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.
Οι έμμεσοι φόροι

Νέος ΦΠΑ
Αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αλλαγή στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%.
Κατάργηση έκπτωσης στα νησιά
Από 1η Ιουνίου θα καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ σε έντεκα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση
Ορίζεται ως 10% σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό.

Τέλη ταξινόμησης
Ορίζονται νέοι συντελεστές για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης οι οποίοι κυμαίνονται από 4% έως 32% ανάλογα με τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων.

Μπύρα
Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα σε 5 ευρώ από 2,60 ευρώ.
Για την μπύρα που παράγεται στην Ελλάδα ο ΕΦΚ αυξάνεται στα 2,5 ευρώ, από 1,30 ευρώ σήμερα.
Οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα
Αυξάνεται η τιμή στα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

Καύσιμα

-Αύξηση του ΕΦΚ στα 700 ευρώ ανά χίλια λίτρα στη βενζίνη.
-Αύξηση του ΕΦΚ στα 410 ευρώ ανά χίλια λίτρα στο πετρέλαιο κίνησης.
-Αυξηση του ΕΦΚ στα 410 ευρώ ανα χίλια λίτρα στο υγραέριο.
-Αύξηση του ΕΦΚ στα 280 ευρώ ανά χίλια λίτρα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αύξηση φόρων στα τυχερά παιχνίδα

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται και κλιμακωτά διαμορφώνεται ως εξής:

α) Ποσοστό 30% επί μικτού κέρδους μέχρι ποσού 100.000.000 ευρώ,
β) Ποσοστό 32,5% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 100.000.001 ευρώ έως και 200.000.000 ευρώ,
γ) Ποσοστό 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω.

Αποδείξεις

Διπλό καθεστώς θα ισχύσει για τις αποδείξεις. Έως τον Ιούνιο όλοι θα πρέπει να έχουν “χάρτινες” αποδείξεις. Από την 1η Ιουλίου θα αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή πληρωμές με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες και διατραπεζικές συναλλαγές.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Από τον Ιούλιο έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα :

• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα, με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ. από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.
• Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξία άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.
• Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
• Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.
• Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.

Νέες μειώσεις στις αποδοχές τους θα δουν από την 1η Ιουνίου οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης. Η μείωση του αφορολογήτου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, ενώ οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν και απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι μεγάλοι χαμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι από τη μείωση του αφορολογήτου είναι:

Όσοι δεν έχουν παιδιά και μισθό μόλις πάνω από 617 ευρώ
Όσοι έχουν 1 παιδί και μισθό πάνω από 633 ευρώ, καθώς και
Όσοι έχουν 2 παιδιά και μισθό πάνω από 649 ευρώ.

Επί παραδείγματι:

– Ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά με 679 ευρώ/μήνα, θα υποστεί συνολική μείωση 16,76 ευρώ/ μήνα.

– Ιδιωτικός υπάλληλος με 1 παιδί και 1.071 ευρώ/μήνα θα έχει απώλεια 13,13 ευρώ/ μήνα.

– Ιδιωτικός υπάλληλος με 2 παιδιά και 1.643 ευρώ/μήνα θα χάσει 18,35 ευρώ/ μήνα.

– Συνταξιούχος με σύνταξη 750/μήνα, θα χάσει 6,57 ευρώ το μήνα λόγω αυξημένης παρακράτησης, ενώ –

– Δημόσιος υπάλληλος με 1 παιδί και μισθό 1.250 ευρώ/μήνα θα έχει απώλεια κάτι παραπάνω από 9 ευρώ το μήνα.

Οι αλλαγές στη φορολογία, φέρνουν ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους- συνταξιούχους με εισόδημα 30.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ ειδικά οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με εισόδημα ως 17.000 ευρώ θα διατηρήσουν το ισχύον αφορολόγητο και θα έχουν μείωση κρατήσεων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese