«Η 29η Μαΐου είναι ημέρα λύπης και εθνικού πόνου. Είναι η ημέρα που η «Πόλις εάλω», η ημέρα που έκλεισε ένα χρυσό κεφάλαιο της…
Ιστορίας μας και ξεκίνησε μια περίοδος μακράς και επίπονης δοκιμασίας για το Γένος.

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης σήμανε το τέλος ενός μεγάλου πνευματικού πολιτισμού που είχε ως χαρακτηριστικά στοιχεία την ελληνικότητα και την Ορθοδοξία.

Με την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, επισκιάστηκε ο Ελληνικός κόσμος για εκατοντάδες χρόνια. Παρόλα αυτά, τα σύμβολα του Βυζαντίου, όπως είναι ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Σοφίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξακολουθούν να φωτίζουν και να εμπνέουν, «ως άσβεστοι φάροι», τους χριστιανούς όλου του κόσμου και να υπενθυμίζουν τη δόξα και το μεγαλείο του Ελληνισμού.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και τον αρχηγό τους, τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, σε αυτούς που έδωσαν στις επόμενες γενιές το παράδειγμα της αθάνατης Ρωμιοσύνης που αντιστέκεται, της Ρωμιοσύνης του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και του χρέους.

Τιμούμε την ημέρα αυτή σαν Ημέρα περίσκεψης. Η θλιβερή ανάμνηση της Άλωσης μας υπενθυμίζει μεταξύ άλλων τη διαχρονική προσφορά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην παγκόσμια κοινότητα.

Η περήφανη απάντηση του Παλαιολόγου στα κελεύσματα του Πορθητή για παράδοση θα αποτελεί διαχρονικά φωτεινό σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, απάντηση που αρμόζει στο Γένος μας, απάντηση χρέους στην ιστορία, απάντηση ηρώων, απάντηση Ελλήνων».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese