Η Μακεδονία είναι ένας τόπος που σε εκπλήσσει κάθε φορά….
Η Ελλάδα είναι παντού. Στο πιο μικρό χωριό της. Σε περιμένει απλά αν το ανακαλύψεις και θα εντυπωσιαστείς όταν ακούσεις για την ιστορία του.
Ένα μωσαϊκό παράδοσης , μοναδικών τοπίων και πλούσιας ιστορίας, συναντούμε αυτή την Κυριακή 29 Μαΐου στις 11:45 στην Περιστερά.
Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς -πιστοποιημένο αυτό με έγγραφα του Αγίου όρους και από την εκτεταμένη έρευνα του δημοσιογράφου – συγγραφέα Φαίδωνα Γιαγκιόζη, ο οποίος μιλά.

Ο Άγιος Ανδρέας είναι στολίδι όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλη την Ελλάδα . Ξεδιψούμε στα γάργαρα νερά που τρέχουν παντού στην Περιστερά και μπαίνουμε μέσα με κατανυκτική ευλάβεια για να συναντήσουμε τον ιερέα.

Η παραδοσιακή κτηνοτροφία παραμένει ζωντανή ανά τους αιώνες με τα κοπάδια των 15.000 περίπου αιγοπροβάτων να αποτελούν σήμερα την κύρια απασχόληση αρκετών οικογενειών της Περιστεράς.
Σε αυτά όμως τα εδάφη υπάρχει και γεωργία και μάλιστα με προϊόντα που ξεχωρίζουν .
Ενημερωνόμαστε για τις πολλές περιπατητικές διαδρομές στο βουνό , που ξεκινούν πίσω από το παλιό βυζαντινό οστεοφυλάκιο που βρίσκεται δίπλα από τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα.

Η Περιστερά διατηρεί λαογραφικές παραδόσεις και έθιμα τα οποία μπορεί να γνωρίσει κανείς με μια επίσκεψη – κατόπιν συνεννόησης – στο τοπικό λαογραφικό μουσείο. Φυσικά το επισκεπτόμαστε!
Αναβιώνουμε έθιμα μοναδικά ενώ με το χαμόγελο της εξαιρετικής φιλοξενίας των χωριανών, οι οποίοι δε σταμάτησαν να μας κερνούν από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στον τόπο τους και να μας φιλεύουν μαγειρεύουμε και θαυμάζουμε τα χορευτικά του τόπου!
Αυτή την Κυριακή 29 Μαΐου στις 11:45 και επανάληψη την Τετάρτη 1η Ιουνίου στις 16:45, φυσικά στην 4Ε! Την ίδια ώρα και δορυφορικά .English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese