Η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να τα «έψαλλε» τη Δευτέρα στον Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά…
σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση, εκστομίζοντας αυτό που πολλοί φοβούνταν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Αγκυρα «παγώνει» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέχρι να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα η Αγκυρα να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις των Βρυξελλών, προτού αποφασιστεί η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος της «απάντησε» μιλώντας σήμερα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.

Ακόμη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο γεγονός ότι τα κεφάλαια, που υποσχέθηκε η ΕΕ στην Αγκυρα με βάση τη συμφωνία, δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη. Και σε αυτό το ζήτημα γίνονται παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πάγια τακτική των Βρυξελλών είναι τα κεφάλαια να χορηγούνται σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά η Αγκυρα επιμένει ότι θέλει να διαχειριστεί η ίδια τα 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει.

Die Welt: Χάος στην Ελλάδα

Οι τριγμοί στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προκαλούσαν ανησυχία το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, που προειδοποιούσε για χάος στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η Τουρκία σταματήσει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και σταματήσει τους ελέγχους των προσφυγικών ροών, τότε οι αριθμοί των προσφύγων ενδέχεται να φθάσουν και πάλι τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου. Μιας και η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορά της, οι πρόσφυγες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία. Το τίμημα για την ΕΕ θα ήταν ένα χάος στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Μέρκελ να αντιστέκεται

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των Γερμανών θέλουν να δουν την Καγκελάριό τους να αντιστέκεται στον Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η έρευνα του Stern-RTL δείχνει ότι το 77% θέλουν η Μέρκελ να μην κάνει υποχωρήσεις απέναντι στον Τούρκο ηγέτη, ακόμη κι αν αυτή η στάση της επηρεάσει τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese