Διμοιρίες των ΜΑΤ βρέθηκαν από το πρωί στον καταυλισμό της Ειδομένης και συνόδευσαν μετανάστες και πρόσφυγες στα πούλμαν που θα τους μετέφεραν σε δομές φιλοξενίας…

Οι εικόνες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ είναι ελάχιστες, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε την παρουσία δημοσιογράφων και επέτρεψε μόνο της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Την επιχείρηση πάντως κατέγραψε με κάμερα και το ελικόπτερο της Αστυνομίας, το οποίο καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης εποπτεύεται και από αέρος.
Η εικόνα από το ελικόπτερο, έτσι όπως δημοσιεύτηκε από την ΕΛ.ΑΣ., δείχνει τους άνδρες των ΜΑΤ να συγκεντρώνουν τους πρόσφυγες, αλλά και το κομβόι με τα πούλμαν που αποχωρεί από την Ειδομένη.

Αποκλεισμένη για τα ΜΜΕ η περιοχή

Σημειώνεται ότι μέσα στον καυταυλισμό βρίσκονται μόνο αστυνομικοί οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό. Ήδη από χθες το βράδυ αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Ο κ. Κυρίτσης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει χρήση βίας κατά την επιχείρηση, δεν έδωσε ωστόσο καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί απαγορεύτηκε η παρουσία των ΜΜΕ. «Η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός, ότι το να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω τους δεν βοηθάει», αρκέστηκε να πει.

1.400 αστυνομικοί στην επιχείρηση

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και ελικόπτερο της Αστυνομίας. Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εως μία εβδομάδα θα διαρκέσει η επιχείρηση

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και μία εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ακόμη ότι την τελευταία εβδομάδα έφυγαν 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Ειδομένης και ότι τώρα η επιχείρηση, απλά, γίνεται με πιο οργανωμένο τρόπο. «Εχουμε επαρκή αριθμό θέσεων σε στεγασμένους χώρους, συν μια επικαιροποίηση των χαρτιών των προσφύγων,  ξεκινά και η διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης», προσέθεσε.

Απομάκρυναν και τους εθελοντές

Εκτός από τους δημοσιογράφους, οι Αρχές απομάκρυναν από τον καταυλισμό της Ειδομένης και όσους εθελοντές βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδει από την περιοχή η δημοσιογράφος Μαριάννα Καρακουλάκη, όποιος εθελοντής βρεθεί μέσα στον καταυλισμό θα συλληφθεί.

(Φωτογραφία: AΠΕ-ΜΠΕ /Αρβανιτίδης Νίκος)

Η διαδικασία της απομάκρυνσης

Ήδη αναχώρησαν από την Ειδομένη οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Σίνδου Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας. Στο πρώτο λεωφορείο επιβιβάστηκαν 48 αλλοδαποί και στο δεύτερο 68.

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Οι αστυνομικοί κάνουν έλεγχο λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση εκκένωσης. Πηγή φωτο: Twitter /@fabrashiap

Πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη. Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Έφτασαν στη Σίνδο και το Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες

Στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές – εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε σήμερα το πρωί. Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη για τη Θεσσαλονίκη 13 λεωφορεία με περισσότερους από 600 ανθρώπους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese