Για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη την Παρασκευή είπε ότι υπάρχει προβληματισμός….

Σήμερα αναχωρεί τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την Κωνσταντινούπολη και όχι αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από τη χθεσινή αιφνίδια άφιξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρακάθησε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε χθες το βράδυ να μην παραστεί στο δείπνο έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι ο Τ/κ ηγέτης προσκλήθηκε εσπευσμένα να παρακαθήσει στο δείπνο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε τη συνάντησή του την Πέμπτη με τον κ. Έιντε. Για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη την Παρασκευή είπε ότι υπάρχει προβληματισμός.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε χθες το απόγευμα ότι θα παραβρεθεί στο δείπνο και ο Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε αμέσως λέγοντας: “Να έχετε ένα ωραίο δείπνο, εγώ δεν θα παραστώ”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα διμερείς επαφές με τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας και αργότερα με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και συζήτησαν το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά. Το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στο Φανάρι όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese