Σε ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας, το αεροπλάνο της Egyptair…
που κατέπεσε νότια της Καρπάθου είχε γίνει στόχος βανδάλων, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια είχαν γράψει στα Αραβικά στην κάτω πλευρά του αεροπλάνου πως «αυτό το αεροπλάνο θα το ρίξουμε».   

Τρεις αξιωματούχοι της Egyptair δήλωσαν πως αυτή η πράξη είχε γίνει λογικά από εργαζόμενους του αεροδρομίου του Καΐρου.   Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στους New York Times, δήλωσαν πως η πράξη είχε αποδοθεί στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Αιγύπτου εκείνη την περίοδο και όχι ως κάποια στρατιωτική απειλή προς την εταιρεία.  

Έκτοτε, η Egyptair αύξησε ραγδαία τα μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο αλλά και εξαιτίας της ανόδου των τζιχαντιστών καθώς και της  πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 2015, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα ήταν οι απολύσεις υπαλλήλων με ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις, η αύξηση ελέγχων ασφαλείας καθώς και η τοποθέτηση άοπλων φρουρών στις πτήσεις της.  

Το μήνυμα του ISIS και οι τρεις άοπλοι φρουροί   Το αν αυτά τα μέτρα ήταν αρκετά παραμένει υπό συζήτηση καθώς οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία της μοιραίας πτήσης, προσπαθώντας να εξακριβώσουν τους λόγους που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους. Οι γαλλικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι συναγερμοί καπνού έστελναν σήματα προτού το αεροπλάνο καταπέσει. Προειδοποίησαν όμως πως αυτό το γεγονός δεν παρέχει περισσότερες εξηγήσεις ως προς την αιτία της πτώσης.  

Σε ακουστικό μήνυμα του «εκπροσώπου τύπου» του ISIS, του Abu Muhammad al-Adnani, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης αναφορικά με την πτώση του αεροσκάφους της Egyptair.   Για λόγους που δεν έχουν εξακριβωθεί, στη μοιραία πτήση επέβαιναν τρεις άοπλοι φρουροί ενώ το σύνηθες είναι να υπάρχουν μόνο δύο. English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese