Σε θρίλερ εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η μάχη στην κάλπη της Αυστρίας για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας, με τον ακροδεξιό…
υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να είναι πρώτος στις λεγόμενες «κρυφές» δημοσκοπήσεις, αλλά να τον πλησιάζει ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος κατάφερε να νικήσει στον πρώτο γύρο τους υποψηφίους των σοσιαλδημοκρατών και των κεντροδεξιών και μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την απόσταση.

Ο προασπιστής του γερμανοεθνικισμού

Για πολλούς παρατηρητές, ο Νόρμπερτ Χόφερ εκπροσωπεί τη γνωστή πολιτική του κόμματος του, την ξενοφοβική, ρατσιστική, προηγουμένως αντισημιτική και τώρα ισλαμοφοβική στάση του, την ακραία πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και τους “λαθρομετανάστες”, όπως τους αποκαλεί, προβάλλοντας απαίτηση για ύψωση φρακτών και δημιουργία ενός “Φρουρίου Ευρώπη”, μέχρι την άρνηση της ύπαρξης αυστριακού έθνους και προάσπισης ενός γερμανοεθνικισμού.

Ο ίδιος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έχει προειδοποιήσει ότι “θα εκπλαγείτε με όσα έχετε ακόμη να δείτε” (σ.σ.: σε περίπτωση νίκης του), ενώ δήλωσε επίσης ότι δεν θα δίσταζε να προχωρήσει σε “προεδρικό πραξικόπημα” για να “απολύσει” μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας του. Προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις τις οποίες τελευταία προσπάθησε να διασκεδάσει, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να παρεκκλίνει “ούτε χιλιοστό” από την πολιτική των Ελευθέρων.

Η μοναδική εναλλακτική είναι «πράσινη»

Από την άλλη, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συνεχίζει και ως υποψήφιος μελλοντικός πρόεδρος να παραμένει πιστός και να διακηρύττει τις αρχές του για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των προσφύγων, ανθρωπιά και ανθρωπισμό, υποστήριξη της Ενωμένης Ευρώπης και των λαών της, ώστε για πολλούς η αναμέτρηση της Κυριακής, εμφανίζεται ως “πόλωση”, ως “μάχη στρατοπέδων”, ή ως “Αριστερά εναντίον Ακροδεξιάς”, αν και η “αριστερά” δεν έχει καθόλου παράδοση ούτε και ερείσματα στην Αυστρία.

Αμφίρροπη μάχη

Την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, η αυστριακή εφημερίδα “Έστεράιχ”, επικαλέστηκε, αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό της, επισημαίνοντας πως η αγωνία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η πλέον έντονη από ποτέ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας, εάν ληφθούν υπόψιν όλοι οι ψηφοφόροι, δηλαδή κι εκείνοι που δεν είναι σίγουρο εάν την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες, ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 49 – 57%, ενώ αντίστοιχα ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν περιορίζεται στο 43 – 51%.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, τότε οι δύο υποψήφιοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες και το ποσοστό για τον καθένα κυμαίνεται μεταξύ 45 – 55%.

Σε μία τρίτη περίπτωση, των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται με ποσοστό 45 – 56%, έναντι 44 – 54% του Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, πως όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του υποψήφιου των Πράσινων.

Ο σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τον Πράσινο υποψήφιο

Στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την προχθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξης της τρίτης του πρώτου γύρου Ιρμγκαρντ Γκρις (που είχε λάβει ποσοστό 19%) προς τον Βαν Ντερ Μπέλεν, διαπιστώνεται ότι ένα 55 – 75% των ψηφοφόρων της θα επιλέξουν τον ίδιο και μόνον ένα 25 – 45% τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ.

Επίσης και οι ψηφοφόροι του τέταρτου στον πρώτο γύρο, του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Ρούντολφ Χούντστορφερ (11,3%), φέρεται να υπερψηφίζουν τον υποψήφιο των Πράσινων σε ποσοστό 68 – 96%, ενώ οι ψηφοφόροι του πέμπτου του πρώτου γύρου, Αντρέας Κολ (11,1%), υποψηφίου του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, φέρεται να μοιράζονται και οι μισοί από αυτούς να ψηφίζουν τον Νόρμπερτ Χόφερ και οι άλλοι μισοί τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Ηττήθηκαν οι εταρίες δημοσκοπήσεων

Η κύρια αιτία της μη δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων βρίσκεται στο γεγονός της παταγώδους αποτυχίας των δημοσκοπήσεων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, καθώς όλες τους έφεραν ως την τελευταία στιγμή να διεξάγεται μία μάχη “στήθος με στήθος” για την πρώτη θέση, ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους, τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, που φερόταν να προηγείται σταθερά με ένα 25 – 26%, με δεύτερο τον Νόρμπερτ Χόφερ με ποσοστό 24% και τρίτη την εμφανιζόμενη με ποσοστό 20 – 21%, ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις.

Σχετικά μεγάλες ήταν οι αποκλίσεις των δημοσκοπήσεων από το τελικό αποτέλεσμα και για τον Ρούντολφ Χούντστορφερ, ενώ ελάχιστη ήταν η διαφορά ανάμεσα στα ευρήματα και στο αποτέλεσμα της κάλπης, για τον Αντρέας Κολ, όπως και για τον έκτο των υποψηφίων, τον Ρίχαρντ Λούγκνερ, που βρέθηκε στο 2,3%.

“Ηττημένες” υπήρξαν και οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Βιέννη, τον περασμένο Οκτώβριο.

Και τότε, έφεραν να γίνεται μάχη “στήθος με στήθος” ανάμεσα στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ και στον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, οι οποίοι τελικά στο αποτέλεσμα της κάλπης, απείχαν εννέα μονάδες μεταξύ τους, με τον Μίχαελ Χόιπλ να αναδεικνύεται νικητής και να παραμένει στην θέση του, την οποία διατηρεί ανελλιπώς εδώ και 22 χρόνια, από το 1994.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese