Με μια πρωτοφανή απόφαση για τα διεθνή δεδομένα στη στοιχηματική αγορά, η κυβέρνηση φρόντισε επιμελώς μέσα στον καταιγισμό…
μέτρων του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων να συμπεριλάβει την κλιμακωτή αύξηση του φόρου επί των μικτών εσόδων των εταιρειών. Τα όσα έλεγε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης περί «νέας τεχνικά καλύτερης διατύπωσης και πιο δίκαιης αναλογικής διάρθρωσης φόρου» αποδεικνύεται πως είναι φράσεις από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το 30% αυξάνεται στο 35% κλιμακωτά. Και η «λεπτομέρεια» που φαίνεται πως «δεν είδε» ο κ. Αλεξιάδης είναι ότι ΟΛΕΣ οι στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου που λειτουργούν υπό προσωρινό καθεστώς και δηλώνουν ό,τι θέλουν, θα φορολογηθούν με το 30% ενώ ο ΟΠΑΠ με 35%!

Το πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα να διαπιστώνει σε ομιλία του στη Βουλή ότι το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από αυτές, και ο ίδιος να συνεχίζει αυτό το φορολογικό έγκλημα, είναι απίστευτο (και προφανώς σε βάρος και όλων των φορολογούμενων που θα σηκώνουν τον νέο σταυρό φορολογικών μαρτυρίων).

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΠΑΠ εμφάνισε μικτά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, όταν οι διαδικτυακοί πάροχοι που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς, κατά δήλωσή τους στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων – ΕΕΕΠ (στοιχεία παρείχαν οι 21 από τις 24 εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος) είχαν στο σύνολό τους ακαθάριστα έσοδα ύψους 116 εκατ. ευρώ. Το €1,1 δισ. θα φορολογηθεί με συντελεστή 35% και οι 24 εταιρείες με 30%. Προφανώς και δεν μπήκε τυχαία ο πήχης στα 100.000.000 ευρώ, καθώς ΚΑΜΙΑ από αυτές δεν δηλώνει τόσα ακαθάριστα έσοδα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων:

# Σε καμία αγορά τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη δεν υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση. Σε καμία περίπτωση, δεν υφίσταται η έννοια της «αναλογικότητας» ανά πάροχο. Αυτό αποτελεί διακριτική μεταχείριση.

# Είναι η πολλοστή φορά που αντί η κυβέρνηση να ρυθμίσει οριστικά την αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά συνεχίζει να τις ευνοεί αδικαιολόγητα.

# Οι 24 εταιρείες δεν είναι ελληνικές εταιρείες, αλλά εταιρείες με έδρα το εξωτερικό και κυρίως τη Μάλτα, οι οποίες δεν ελέγχονται επαρκώς ούτε από το Δημόσιο, ούτε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, όπως ομολογούν οι ίδιες οι αρχές.

# Η φορολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών είναι μεγαλύτερη για τους διαδικτυακούς παρόχους και μικρότερη για όσους προσφέρουν επίγειο στοιχηματισμό (καθώς οι offline πάροχοι διαθέτουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη και, λόγω του δικτύου που λειτουργούν, απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων – συνεργατών).

# Στην Ιταλία ο συντελεστής φορολόγησης του GGR των διαδικτυακών παρόχων έχει ανέβει στο 22%, με τους επίγειους παρόχους (Land based betting) στο 18%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία οι online πάροχοι φορολογούνται με 25% στα μικτά τους κέρδη και ο επίγειος πάροχος με 10%.

# Χωρίς ενιαίους συντελεστές ευνοούνται οι εταιρείες που δεν διαθέτουν ούτε προσωπικό και φυσικές υποδομές, παρά μόνο παρουσία στο διαδίκτυο.

# Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, η αγορά του διαδικτυακού τζόγου συνεχίζει επί μακρόν να τελεί υπό «μεταβατικό καθεστώς» και αποφεύγεται η ρύθμισή της.

# Ο έλεγχος και η αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται παραμένουν σε διαρκή εκκρεμότητα από το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις 24 εταιρείες που εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς απέκτησαν άδεια σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, άλλες εντάχθηκαν χρησιμοποιώντας άδεια άλλων εταιρειών, άλλες δεν ήταν καν εγκατεστημένες στην Ε.Ε., όπως απαιτείτο, ενώ οι τζίροι που δηλώθηκαν από ορισμένες εταιρείες δεν ανταποκρίνονταν στην εκτιμώμενη αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Διπλή δικαστική έρευνα

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ενόσω διενεργείται ήδη διπλή δικαστική έρευνα σε Ελλάδα και Κύπρο για φοροδιαφυγή-μαμούθ πάνω από 35 εκατ. ευρώ μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εντολή έρευνας προς την Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) για δύο αδικήματα, αυτά της καταγγελλόμενης φοροδιαφυγής 35 εκατομμυρίων και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

ΕΕΕΠ: Επιπλέον 122 ιστότοποι στη black list

Την αναθεώρηση της 9ης έκδοσης του καταλόγου μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων που τηρεί η ΕΕΕΠ (black list), αποφάσισε την Πέμπτη (19/5) η Επιτροπή. Συγκεκριμένα από τις έρευνες που διενήργησαν Κλιμάκια Ελέγχου της ΕΕΕΠ σε 167 ιστότοπους, κατά το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2016, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Α) Κανένας δεν έχει εγγραφεί στον κατάλογο (black list – έκδοση 9η) της ΕΕΕΠ.

Β) 122 παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου στην ελληνική Επικράτεια (πρόσβαση από ελληνική IP), κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.

Αναλυτικότερα:

1] Οι 72 είναι προσβάσιμοι από IP που βρίσκεται στην ελληνική Επικράτεια, πραγματοποιείται εγγραφή (registration) σε αυτούς, και συντελείται μη αδειοδοτημένη παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

2] Σε 5 ιστότοπους, παρ’ ότι δεν πραγματοποιείται άμεσα εγγραφή (registration), δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης μέσω ονόματος χρήστη (login) και κωδικού πρόσβασης (password), γεγονός που προϋποθέτει ότι τα παραπάνω έχουν ήδη δοθεί στους χρήστες με άγνωστο τρόπο.

3] Οι 45 ανακατευθύνουν σε άλλους ιστοτόπους που συντελείται μη αδειοδοτημένη παροχή των σχετικών υπηρεσιών, και οι οποίοι α) είτε είναι προσβάσιμοι από IP που βρίσκεται στην ελληνική Επικράτεια, β) είτε ήδη είχαν εγγραφεί στον κατάλογο (Black List – έκδοση 9η) της ΕΕΕΠ.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese