Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Πολύ κοντά σε νέα αναβολή βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, μια επένδυση ύψους άνω των …
250 εκατομμυρίων ευρώ, που μαζί με το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί κρίσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι για την μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές εμφανίζονται να απέχουν ελάχιστα από την ουσιαστική απόσυρσή τους από τη διαδικασία καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και προκηρύχθηκε επισήμως η διαγωνιστική διαδικασία, ελάχιστη πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία πέραν του τεύχους δημοπράτησης που έχουν διατεθεί προς τους ενδιαφερόμενους είναι ελάχιστα, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην τροποποίηση διαδικαστικών όρων του διαγωνισμού προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους (λ.χ. στη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων) , ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν απαντηθεί καν τα ερωτήματά τους που εστάλησαν μέσω επιστολών, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διευκρινιστικών ερωτήσεων τους, όπως προβλέπεται σε κάθε διεθνή διαγωνισμό. Σημειωτέον, ότι, οι τελικοί όροι του διαγωνισμού είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους, ενώ μοναδικό κριτήριο επιλογής του πλειοδότη αποτελεί η πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως το υπουργείο Υποδομών είχε δεχθεί, παλαιότερα, εισηγήσεις να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση της έκτασης που προορίζεται για το εμπορευματικό κέντρο ανά τμήματα. Ωστόσο, αυτές δεν έγιναν δεκτές. Αποτέλεσμα είναι ο πολυδιαφημιζόμενος διαγωνισμός να καρκινοβατεί και να οδεύει προς νέα αναβολή, παρά το ενδιαφέρον που εμφανίζεται να έχει εκδηλωθεί από σημαντικό αριθμό επενδυτών, μεταξύ των οποίων η κινεζική Cosco, η Maersk, η Grivalia, η Sarmed, η Goldair, η Lamda Development, η Med Log, η Food Link, η Rede Planο, ο Άκτωρας κ.α.

13 χρόνια αστοχιών
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου ξεκίνησαν το 2003. Επί 13 χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικών αστοχιών, εμπλοκών και καθυστερήσεων, ενώ είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένοι διαγωνισμοί, το 2006 και το 2009.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο αρμόδιος Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε ανακοινώσει ότι η ” νέα αυτή επένδυση εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου, για την προώθηση νέων έργων υποδομών στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των κοινωνικών υποδομών”. Είχε, μάλιστα τονίσει πως “η δημιουργία του νέου Εμπορευματικού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας στο Θριάσιο Πεδίο θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας μας, ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών” .

Το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου, πρόκειται να κατασκευαστεί σε ακίνητο έκτασης 588 στρεμμάτων περίπου, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Η ευρύτερη έκταση περιλαμβάνει, επίσης, το σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε., ενώ η έκταση διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).

Το έργο ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης. Ο ανάδοχος που θα προκύψει από το Διαγωνισμό, θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Παραχωρησιούχος), που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 50 έτη του Εμπορευματικού Κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Συγκεκριμένα στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται υπέρ του δημοσίου η καταβολή ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου της επένδυσης. Το ποσοστό ορίζεται με μαθηματικό τύπο, ενώ σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου από την επένδυση το οποίο είναι:

-Για τα πρώτα 12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου, ύψους 500.000 ευρώ ετησίως.

-Από το 13ο χρόνο και έως το τέλος της παραχώρησης προβλέπεται εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου ύψους 1.500.000 ευρώ ετησίως.

Η ολοκλήρωση του logistics center στο Θριάσιο κρίνεται απαραίτητη καθώς αυτή τη στιγμή χάνεται σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας από τη συναρμολόγηση των εμπορευμάτων που ενώ θα μπορούσε να πραγματοποιείται στον Πειραιά και η οποία λαμβάνει χώρα σε γραμμές συναρμολόγησης (assembly lines) σε hubs της Κεντρικής Ευρώπης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese