Με αυτό το μήνυμα εγκαινίασε τις εργασίες του αγωγού ΤΑΡ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας….
σε εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τόσο για την Ελλάδα με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

«Η κατασκευή του TAP αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή» εξήγησε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη γεωστρατηγική σημασία του TAP, επισημαίνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για τη σύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθύμισε ότι σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Μελλοντικά δε, η ικανότητά του μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα, επιτρέποντας τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή.

Τα οφέλη που προκύπτουν από το κατασκευαστικό μέρος, είναι περίπου 8.000 άμεσες θέσεις εργασίας, πολλές περισσότερες χιλιάδες έμμεσες θέσεις, συμβόλαια για ελληνικές εταιρίες, γενικά τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ειδικότερα στις περιοχές κατασκευής.

Ταυτόχρονα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, «το ίδιο το έργο αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πεδίο από εταιρίες κολοσσούς στον ενεργειακό τομέα».

Μπράντσο: Εντός χρονοδιαγράμματος ο αγωγός

Ιστορική στιγμή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης αποτελεί η έναρξη της κατασκευής του ΤAP, καθώς η ολοκλήρωσή του θα συνδράμει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας του έργου, Ίαν Μπράντσο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αγωγός αναμένεται να παραδοθεί βάσει χρονοδιαγράμματος.

Ο Μπράντσο εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τον πρωθυπουργό και τις ελληνικές αρχές για τη στήριξή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Στοιχεία για τον αγωγo

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στη Ν. Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται σε 10-20 bcm το χρόνο.

 Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline AG, στη μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχουν οι BP – 20% (Η.Β.), SOCAR – 20% (Αζερμπαϊτζάν), Snam SpA. – 20% (Ιταλία), Fluxys – 19% (Βέλγιο), Enagas – 16% (Ισπανία) και Axpo – 5% (Ελβετία) μετά από αποχώρηση των Statoil (20%), Total (10%) και E.ON (9%).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της «TAP AG», η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει τον Ιούνιο 2016, με στόχο να λειτουργήσει στις αρχές 2020. Το χρονικό του έργου

Η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) Ελλάδας- Αλβανίας- Ιταλίας, για την κατασκευή του ΤΑΡ υπογράφηκε στην Αθήνα στις 13.2.2013 και έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια των 3 χωρών.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese