Της Τζένης Χαραλαμπίδου 
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης η 17η Μαΐου και στην Ελλάδα τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: περισσότεροι από…
2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης η 17η Μαΐου και στην Ελλάδα τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: περισσότεροι από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση. Καμπάνια ενημέρωσης με μήνυμα «Μετρήστε την πίεσή σας» πραγματοποιείται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης (World Hypertension League) ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης, της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου. Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, είναι μία πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για τον λόγο αυτόν γίνεται πιο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανώς θανατηφόρων παθήσεων. Έτσι, είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη, αλλά και η ορθή θεραπεία της.

Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 6% ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025.

1 στους 3 ενήλικους Έλληνες πάσχει από υπέρταση

Πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση, 800.000 είναι αδιάγνωστοι και από όσους έχουν διαγνωσθεί μόνο το 20% έχει επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπερτασικοί είναι αρρύθμιστοι. Επιπλέον, οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ενηλίκων της Εθνικής piesometroΕπιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ, που γίνεται σε όλη την Ελλάδα και παρουσίασαν στις 16 Μαΐου 2016 οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΕΥ, Γιώργος Στεργίου, καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης.

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο, διεθνώς, καθώς είναι:

η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες,
η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και
η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.
Προλαμβάνεται; Αντιμετωπίζεται;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εύκολο να διαγνωστεί (μέτρηση πίεσης) ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα, αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση της πίεσης αλλά και την πρόληψη;

Υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη.
Μείωση του αλατιού στο φαγητό.
Τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας).
Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.
Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Καμπάνια ενημέρωσης -Μετρήστε την πίεσή σας Τώρα!

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese