Τη διαφοροποίησή του, από την απόφαση του Δήμου Λαρισαίων να ανακηρύξει επίτιμο δημότη Λάρισας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλο, σημειώνει ο …δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Δημήτρης Μπαμπαλής. Η διαφοροποίηση του κ. Μπαμπαλή, που θα απέχει από τη σημερινή εκδήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, αφορά στον κ. Παυλόπουλο και όχι στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ούτε συνδέεται με τη δημοτική αρχή καθότι είναι σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Αναλυτικότερα όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μπαμπαλής «αυτή την Κυριακή, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης μας προγραμματίζεται η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Λαρισαίων, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Μια ομόφωνη απόφαση ωστόσο με πολλές αποχές, καθεμιά με το δικό της πολιτικό νόημα. Η δική μου αποχή από τη συζήτηση και ψηφοφορία του θέματος, καθώς και η αποχή μου από την τελετή ανακήρυξης σηματοδοτεί μια πολιτική στάση απέναντι στους θεσμούς, τόσο ατομική όσο και της Λαϊκής Ενότητας, της οποίας όπως είναι γνωστό είμαι μέλος. Οι θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι σεβαστοί. Οι θεσμοί όμως υπηρετούνται από ανθρώπους με συγκεκριμένη πολιτική στάση και επάρκεια. 
Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που στη σύντομη ως τώρα θητεία του δεν κατάφερε σε αρκετές και σοβαρές περιπτώσεις να υπηρετήσει το θεσμικό του ρόλο: Είναι ο ΠτΔ που είδε να πετιέται στα σκουπίδια το συντριπτικό αποτέλεσμα ενός δεσμευτικού για την Κυβέρνηση δημοψηφίσματος και δεν αντέδρασε. Είναι ο ΠτΔ που καθ’ ομολογία του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε μαζί του εξωθεσμικές συναντήσεις για την αποτροπή εφαρμογής τη βούλησης του ελληνικού λαού από την Κυβέρνηση. Είναι ο ΠτΔ που υπερέβη όλα τα Συνταγματικά όρια για να εξυπηρετήσει την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2015 ώστε να μην υπάρχει χρόνος προετοιμασίας για κανένα άλλο κόμμα πλην του κυβερνώντος. Είναι ο ΠτΔ που αναμένεται να γίνει ο εγγυητής της συνταγματικής εκτροπής που δρομολογείται με τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». 
Πρόκειται για την κατάργηση ουσιαστικά της Βουλής και την εκχώρηση του δικαιώματος μείωσης μισθών και συντάξεων στην Κυβέρνηση, χωρίς την έγκρισή της και μάλιστα χωρίς κανένα χρονικό όριο, στο διηνεκές. Είναι σε τελική ανάλυση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επιτρέπει την κατάργηση της Δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε. Ελπίζω σύντομα ο κ. Παυλόπουλος να κατανοήσει τον θεσμικό του ρόλο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προάσπιση της Δημοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση ο τελικός πραγματικός εγγυητής της Δημοκρατίας, ο Λαός θα πάρει σύντομα την υπόθεση στα χέρια του. Ο Λαός είναι σε τελική ανάλυση ο ύψιστος θεσμός» καταλήγει ο κ. Μπαμπαλής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese