Το μέσο hedge fund έχασε λεφτά πέρυσι. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τους κορυφαίους μάνατζερ του κλάδου απ’ το να βγάλουν δισεκατομμύρια…

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Institutional Investor’s Alpha, οι 25 κορυφαίοι διαχειριστές hedge fund κέρδισαν συνολικά 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.

Μπορεί το ποσό να φαίνεται τεράστιο, αλλά κάποιοι ίσως απογοητευτούν: μόλις το 2013, οι αντίστοιχοι τοπ-25 μάνατζερ είχαν απολαβές άνω των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην κορυφή της λίστας συναντάμε τον Κένεθ Γκρίφιν, ιδρυτή του Citadel hedge fund με έδρα το Σικάγο. Φέτος, την πρωτιά τη μοιράζεται με τον Τζέιμς Σάιμονς της Renaissance Technologies. Και οι δυο τους είχαν αποδοχές ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γενικά, οι μάνατζερ των hedge fund μπορούν να βγάζουν εκατομμύρια, ακόμα κι αν η απόδοσή τους δεν είναι καλή, επειδή οι περισσότεροι συμφωνούν να λαμβάνουν απολαβές ύψους 2% επί των στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζονται. Και βέβαια, εάν πετύχουν συγκεκριμένους στόχους, παίρνουν και επιπλέον μπόνους.

Σημειώστε, πάντως, ότι το 2015 η απόδοση των hedge funds επλήγη από την έντονη αστάθεια της αγοράς και την κατακόρυφη μείωση στις τιμές της ενέργειας. Έτσι, τα funds δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν σε απόδοση το χρηματιστήριο, σημειώνοντας αρνητικές αποδόσεις σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών HFR.

Ιδού η λίστα με τους δέκα κορυφαίους μάνατζερ hedge fund από πλευράς αποδοχών:

1. Κένεθ Γκρίφιν, Citadel: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια

2. Τζέιμς Σάιμονς, Renaissance Technologies: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια

3. Ρέιμοντ Ντάλιο, Bridgewater Associates: 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια

4. Ντέιβιντ Τέπερ, Appaloosa Management: 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια

5. Ίσραελ (Ίζι) Ενγκλάντερ, Millennium Management: 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια

6. Ντέιβιντ Σόου, D.E. Shaw Group: 750 εκατομμύρια δολάρια

7. Τζον Όβερντεκ, Two Sigma: 500 εκατομμύρια δολάρια

8. Ντέιβιντ Σίγκελ, Two Sigma: 500 εκατομμύρια δολάρια

9. Ανδρέας Χάλβορσεν, Viking Global Investors: 370 εκατομμύρια δολάρια

10. Τζόζεφ Έντελμαν, Perceptive Advisors: 300 εκατομμύρια δολάρια

10. Κρίστοφερ Χον, TCI Fund Management: 300 εκατομμύρια δολάρια

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese