Νέοι κανόνες crowdfunding τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα βάσει των οποίων θα μπορούν πλέον όλοι, κι όχι αποκλειστικά οι πλούσιοι να…
επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η αλλαγή παρακάμπτει μια μακροχρόνια απαίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία προϋπέθετε πως οι επενδυτές που ήθελαν να στηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις θα έπρεπε να είναι «αξιόπιστοι», όπερ σημαίνει να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 200.000 δολάρια το χρόνο και περιουσιακά στοιχεία ησυνολική καθαρή αξία των οποίων ξεπερνά το ένα εκατομ. δολάρια.

Πλέον οι startups που προσπαθούν να ελκύσουν επενδυτές μέσα από τις γνωστές καμπάνιες crowdfunding θα είναι σε θέση να πουλήσουν τις μετοχές τους σε όποιον επιθυμεί να τις αγοράσει, ανεξαρτήτως του εισοδήματός του και των περιουσιακών του στοιχείων εφ ‘όσον βέβαια οι ιδρυτές τους έχουν υποβάλει τις αντίστοιχες αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αντάλλαγμα, οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο μέχρι και 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι κανόνες, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Title ΙΙΙ της νομοθεσίας Job Acts, προετοιμάζονταν εδώ και τέσσερα χρόνια και ήταν το αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκαν οι κυβερνήσεις με στόχο την εκδημοκράτησης της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει όμως από την συγκεκριμένη αλλαγή είναι κατά πόσο αυτή θα αναδιαμορφώσει το crowdfunding, το οποίο συνήθιζε να ανταμείβει τους υποστηρικτές του με T-shirts, εισιτήρια για μεγάλα γεγονότα ή με το να τους προμηθεύει με gadgets προτού αυτά κυκλοφορήσουν στο ευρύ κοινό.

Ενώ ορισμένες starτups είναι πρόθυμες να πουλήσουν τις μετοχές τους σε μικρούς επενδυτές, άλλοι φαίνονται επιφυλακτικοί θεωρώντας πως οι κανόνες είναι υπερβολικά επαχθείς και το ύψος συλλογής κεφαλαίων πολύ χαμηλό. Εν τω μεταξύ, η Kickstarter, o μεγαλύτερος και πιο γνωστός ιστότοπος crowdfunding, δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πάρτι. Ως αποτέλεσμα, ο διπλανός σας στο λεωφορείο που ήλπιζε ότι θα γίνει μικρομέτοχος στην Uber ή την Airbnb θα απογοητευτεί σίγουρα.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, φαίνεται πως οι εκτός τεχνολογίας επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προσέλκυση κεφαλαίων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη παροχή. Ο Richard Swart, ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Crowdfunding Professional Association, αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες συγκέντρωσης κεφαλαίων θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων εκτός της πλούσιας Καλιφόρνιας και Νέας Υόρκης. Συμπληρώνει μάλιστα πως επιχειρηματίες από τον τομέα της ψυχαγωγίας, της διατροφής και της ενέργειας έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

«Ελπίζουμε το crowdfunding να αρχίσει να εξισορροπεί την κατανομή των κονδυλίων», λέει ο Swart, ο οποίος διατελεί επίσης επικεφαλής στρατηγικής στην NextGen Crowdfunding LLC, μιας startup συμβουλευτικών υπηρεσιών για πύλες χρηματοδότησης, ατομικές επιχειρήσεις και κανονισμούς του crowdfunding.

Βέβαια τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ειδικοί του χώρου αναγνωρίζουν πως η νέα επιλογή χρηματοδότησης που προσφέρεται θα μπορούσε να καταλήξει να έχει περιορισμένη απήχηση. Ο Jim Fulton, δικηγόρος της Cooley LLP που ειδικεύεται στο εταιρικό και χρηματιστηριακό δίκαιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπληρώνει πως πολλές εταιρείες, κυρίως στην τεχνολογία, θεωρούν το σύνορο του ενός 1 εκατομμυρίου πολύ χαμηλό σε σχέση με το κόστος της δημόσιας εγγραφής και της δημοσίευσης ετήσιων αποτελεσμάτων, το οποίο βρίκσουν μεγάλο.

«Αν δεν πρόκειται να φτάσουν για παράδειγμα τα 5 εκατομμύρια δεν βρίσκω το λόγο να βάλουν τον εαυτό τους σε τόσο κόπο». Αξίζει να σημειωθεί πως τα έξοδα ποικίλλουν ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εταιρείας και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αυτή σχεδιάζει

Όπως και να έχει η αλλαγή της νομοθεσίας έδωσε έγκριση σε πέντε νέες πύλες crowdfunding. (Wefunder Portal LLC, SI Portal LLC. dba Seedinvest.com, CFS LLC. dba CrowdFundingSTAR.com, NextSeed ΗΠΑ LLC. και StartEngine Capital LLC) ενώ πάνω από 30 περιμένουν στην ουρά για έγκριση.

αν και η Kickstarter δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, η αντίπαλός της Indiegogo θα το κάνει. «Ήταν ο αρχικός στόχος των ιδρυτών, όταν ξεκινήσαμε το 2008 και εξακολουθεί να είναι» δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Indiegogo, David Mandelbrot, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επεξεργάζεται προς στιγμήν τις λεπτομέρειες με τους δικηγόρους και αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες αργότερα μέσα στο έτος.

«Ο περιορισμός της χρηματοδότησης επιχειρηματικών συμμετοχών σε διαπιστευμένους επενδυτές και ο διαφορετικός χειρισμός των ανθρώπων με βάση την περιουσία τους δίνει την αίσθηση ότι ζεις σε μια κοινωνία πολύ αντιδημοκρατική. Είναι λυπηρό το γεγονός πως μας πήρε τόσο καιρό να το συνειδητοποιήσουμε αλλά ήρθε η ώρα να αλλάξει και να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση».

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese