Του Σπύρου Ρέκκα
Ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει την Suzuki είναι η προσπάθεια της να μειώσει το κόστος…
χρήσης των μοντέλων της, χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα και την αξιοπιστία.

Αυτό συμβαίνει και στη περίπτωση του ολοκαίνουργιου Suzuki Baleno. Η νέα παρουσία στη κατηγορία supermini έχει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές, οι οποίες συμβάλουν στον εξορθολογισμό της ετήσιας δαπάνης για το αυτοκίνητο.

Επικεντρώνω την προσοχή μου στην υβριδική έκδοση, γιατί είναι πρώτη φορά που η ιαπωνική μάρκα εισέρχεται στον κόσμο της τεχνολογίας που σέβεται το περιβάλλον και την τσέπη μας.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα SHVS που δημιούργησε η Suzuki, χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια (ISG – Integrated Starter Generator) για την υποβοήθηση του κινητήρα κατά την επιτάχυνση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Το SHVS χρησιμοποιεί μια συμπαγή, ταχείας φόρτισης μπαταρία ιόντων λιθίου, τοποθετημένη κάτω από το εμπρός κάθισμα, για την αποθήκευση ενέργειας.

Βεβαίως, ο κινητήρας 1.2 ισχύος 90 ίππων διαθέτει και εξελιγμένη λειτουργία start-stop (idle stop function). Το ISG χρησιμοποιεί ιμάντα για τη λειτουργία του, κάτι που επιτρέπει ομαλή και χωρίς θόρυβο επανεκκίνηση του κινητήρα.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη στη μπαταρία ιόντων λιθίου ενέργεια, για να υποστηρίξει τον κινητήρα κατά την επανεκκίνηση και την επιτάχυνση. Αυτή η ενέργεια που παρέχεται κατά την επιτάχυνση επιτρέπει στο SHVS να χαρακτηρίζεται σαν ένα ήπιο υβριδικό σύστημα.

Στο νέο Baleno, το σύστημα SHVS συμβάλει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Suzuki για κορυφαία επίδοση αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων CO2, που είναι μόλις 93 γραμ./χλμ. με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, μόλις 4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Το SHVS προσθέτει μόλις 6,2 κιλά στο συνολικό βάρος του οχήματος.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese