Γράφει ο Γ. Αχιλλέως
Στο παρά πέντε των πανελληνίων εξετάσεων και όλη η Ελλάδα ζει στον παλμό και στην αγωνία των νέων παιδιών που ετοιμάζονται να ριχθούν στην μάχη…

Τα φροντιστήρια πήραν φωτιά, τα βιβλία πήραν φωτιά, τα μυαλά πήραν φωτιά, τα μπατζάκια των γονιών πήραν φωτιά …

Αγαπητέ/ή υποψήφιε/α,
(σαν να πρόκειται να βγάλω προεκλογικό λόγο ακούγομαι)
Αγαπητέ/ή λοιπόν υποψήφιε/α των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων.

Έφτασες εδώ μετά από τουλάχιστον 2 χρόνων προετοιμασία. Αγωνίστηκες, κοπίασες, έβαλες τον εαυτό σου σε μια δοκιμασία και σε συγχαίρω εκ των προτέρων γι αυτό. Ήδη έχεις κερδίσει τον αγώνα σου φτάνοντας εδώ.

Είναι ένα σημείο καμπής στη ζωή σου. Δεν είναι ακρότατο. Αν θυμάσαι από τα μαθηματικά, μάλλον στην Άλγεβρα, στα σημεία καμπής η συνάρτηση παρουσιάζει μια μικρή ανωμαλία στην πορεία της και συνεχίζει κανονικά. Αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την μορφή της συνάρτησης, ούτε και οι κάποιες Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν επηρεάζουν καθόλου την πορεία της ζωής σου. Είναι σίγουρα δυναμική η ζωή σου και συνεχόμενη μέσα στην δίνη του χρόνου.

Μετά από χρόνια, θα είσαι μεγάλος/η και θα γυρνάς την σκέψη σου πίσω στο παρελθόν, το σημερινό παρόν σου, θα αναπολείς και θα χαμογελάς. Θα αισθάνεσαι και συ ένας μικρός αγωνιστής του παρελθόντος και θα έχεις να παινεύεσαι στα παιδιά τα δικά σου … (ελπίζω να μην υπάρχουν Πανελλήνιες τότε, να έχει εφευρεθεί κάτι άλλο πιο ανώδυνο και πιο αποτελεσματικό).

Αγαπητέ/η μου υποψήφιε/α,
Δεν θα σου πω ωραία λόγια, ούτε θα σου μηδενίσω την διαδικασία που θα ακολουθήσεις τις επόμενες δυο βδομάδες που έρχονται. Αυτό θα ήταν ανέντιμο από πλευράς μου, αφού και εγώ πέρασα την διαδικασία, σχεδόν με παρόμοιες συνθήκες αφού προέρχομαι από άλλον χωροχρόνο.

Δεν θα σου πω λοιπόν αυτά που ακούς συνήθως από τους μεγάλους (και εγώ μεγάλος είμαι αλλά πάμε παρακάτω … ας το ξεχάσουμε γιατί δεν με ευχαριστεί … πλάκα κάνω, δεν με πειράζει καθόλου … ο χρόνος μου έδωσε εμπειρία και δικαιώματα να την επικαλούμαι). Δεν λέω ότι «δεν είναι τίποτα» λοιπόν, ότι «μην ανησυχείς», ότι «σιγά το πράγμα, κι άλλοι διάβασαν και έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις» κλπ κλπ. Τετριμμένα λόγια που οι άνθρωποι πολλές φορές τα λένε επειδή δεν ξέρουν τι να πουν, ούτε και πώς να συμπαρασταθούν. Δεν θα σου πω πως «εγώ προσπάθησα πολύ και τα κατάφερα», πως «ο κόπος ανταμείβεται» και πως «εδώ μιλάμε για τον μέλλον σου, για την ζωή σου ολόκληρη, για την πόρτα για την επιτυχία και την καταξίωση». Δεν μιλάμε για μια Stairway to Heaven.

Η ζωή αγαπητέ/ή μου υποψήφιε/α δεν θέτει τέτοια διλήμματα, δεν έχει τέτοιους εκβιασμούς στο μενού της. Η ζωή είναι ωραία! Η ζωή είναι ζωντανή! «Life is Live» έλεγε ένα τραγούδι στα δικά μου νιάτα και συνέχιζε νανανανανα. «La vita e bella!» έπαιζε μια ταινία στα νιάτα μου πάλι. Η ζωή είναι όμορφη και δυναμική, ακριβώς όπως εσένα. Η ζωή ξαποσταίνει λίγο και μετά συνεχίζει απτόητη, συνεχίζει και συνεχίζει χωρίς σταματημό και κούραση.

Αγαπητέ/ή μου υποψήφιε/α,
Σε συγχαίρω για την υπομονή σου και την επιμονή σου να φτάσεις μέχρι εδώ. Σε συγχαίρω για την αντοχή σου και το σθένος σου να μπεις σε μια διαδικασία που φέρνει τόσο μεγάλη κούραση και τόση πολλή αναστάτωση στο είναι σου ολόκληρο.

Έχεις ήδη πετύχει τα μαθήματα ζωής που όλη αυτή η διαδικασία σου προσφέρει. Αγωνίζεσαι, δεν τα βάζεις κάτω, δεν πτοείσαι ότι και να σου λένε οι Κασσάνδρες της εποχής μας, ότι και να σου λέει η κάθε Τρόικα που εμφανίζεται στην ζωή σου κατά καιρούς και θέλει να σου την καταδυναστεύσει.

Συγχαρητήρια γιατί έχεις το θάρρος να σταθείς μπροστά στην διαδικασία που έρχεται. Και να ξέρεις ότι έχεις ήδη καταφέρει πολλά. Έχεις αποδείξει πολλά και πρέπει να είσαι ευχαριστημένος/η με τον εαυτό σου.

Έναν εαυτό που πρέπει και συ ο ίδιος/α να επαινέσεις και να τον συγχαρείς. Και προς Θεού, μην τον κατακρίνεις ποτέ αυστηρά γιατί προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις.

Αγαπητέ/η μου υποψήφιε/α ….
Τι κι αν σε λένε Μαρία, Ελένη, Βασίλη, Δημήτρη, Μιχάλη, Δέσποινα, Κώστα, Γιάννη, Διονύση, Γιώργο …

Όπως και να σε λένε το ίδιο κάνει για μένα. Είσαι ο αυριανός/η πολεμιστής/στίνα που θα πολεμήσει το κακό και θα προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο. Που θα παλέψει για μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό του και για όλους τους ανθρώπους.

Σε αυτόν σου τον αγώνα να μην βιάζεσαι, να έχεις υπομονή, να μην απογοητεύεσαι. Θα πέφτεις κάτω αλλά θα ξανασηκώνεσαι. Να έχεις υπομονή και να μην τα βάζεις κάτω. Έτσι ακριβώς όπως κάνεις και τώρα με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ένας μικρός αγώνας που αποτελεί ένα κομματάκι του αγώνα σου που έχεις να κάνεις στη ζωή σου. Και που πάντα θα βγαίνεις νικητής/τρια μέσα από όλη αυτή την διαδικασία.

Καλή Δύναμη και Καλή Επιτυχία στις Πανελλήνιες σου
Εξετάσεις που έχεις να φέρεις εις πέρας τις επόμενες μέρες ΜαριοΕλένοΒασίλοΔημητροΜιχάλοΔέσποινοΚωστοΓιάννοΔιονύσοΓεώργιε!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese