«Είναι η ώρα να δράσουμε γρήγορα. Οφείλουμε στον επόμενο προϋπολογισμό , δηλαδή στο αποκαλούμενο…
 ΕΣΠΑ 2020-2027, να έχουμε έναν απλό κανονισμό, ένα και μοναδικό βιβλίο, για όλα τα  χρηματοδοτικά εργαλεία του Κοινοτικού Προϋπολογισμού. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές διευκολύνοντας τις ΜμΕ που  έχουν ανάγκη τη ρευστότητα» . Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο πλαίσιο του 1ο Διεθνούς  Φόρουμ Στρατηγικής της ΕΕ για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου  σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα « Έξυπνες, βιώσιμες και Ελκυστικές Περιφέρειες».

Τις εργασίες του  Φόρουμ , που διεξάγεται στο Ντουμπόβνικ , και τελεί  υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,άνοιξε η  Επίτροπος  Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου . Η Μαρία Σπυράκη εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμμετείχε ως μέλος της REGI ( Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης) για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Μακροπεριφέρεια και ειδικά στον τουριστικό τομέα.

Όπως τόνισε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ σε ό,τι αφορά στην στρατηγική της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου (EUSAIR) υπάρχουν δύο «αλλά».
«Το πρώτο «αλλά» αφορά στην περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Υπάρχει πράγματι ένα κενό στο συντονισμό των ενδιαφερομένων. Για αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάμε από την Κομισιόν στον επόμενο Κοινοτικό Προϋπολογισμό να υπάρχει ένας ειδικός τομέας για τον τουρισμό ο οποίος θα πρέπει να χρηματοδοτείται από ειδικά ταμεία και όχι από ταμεία για διάφορες δραστηριότητες» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη για να συνεχίσει λέγοντας: «Το δεύτερο «αλλά» έχει να κάνει με την έλλειψη ανθρώπινων πόρων στην μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να απαντήσουμε γιατί ενώ η δυναμική δείχνει να έχει μεγάλη προοπτική, είναι ωστόσο καταφανής η έλλειψη προσωπικού για την υποστήριξη».
Η Μαρία Σπυράκη κατέληξε τονίζοντας ότι «η απάντηση είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Ο συνδυασμός των Διαρθρωτικών Ταμείων , του Horizon 2020 και του COSME, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να δώσει λύσεις για μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις.”English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese