Επιβεβαιώθηκε πλήρως το χθεσινό…
ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» σχετικά με τις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών, αφού από τον ΕΛΓΑ αποκλείστηκε κατηγορηματικά  το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές αιτήσεις για ζημιά σε ελαιόδενδρα και να δοθούν αποζημιώσεις.

Η επόπτρια του ΕΛΓΑ, Α.Πανταζοπούλου, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ η ελιά καλύπτεται ασφαλιστικά μετά την περίοδο της άνθισης και αφού δέσει ο καρπός. Αυτό λέει ο κανονισμός, δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά. Δεν διαφωνεί κανένας με το ότι οι άνθρωποι έχουν υποστεί ζημιά, όμως με βάση τον νόμο δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό».

Παράλληλα, η κα Πανταζοπούλου διέψευσε την πληροφορία ότι θα έλθουν την Παρασκευή εκτιμητές για αυτοψία στις πληγείσες καλλιέργειες, επισημαίνοντας ότι αυτήν την περίοδο οι εκτιμητές είναι σε αποχή από το εκτιμητικό έργο και μόλις λήξει θα προγραμματιστούν οι επόμενες ενέργειές τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παν. Μπράμος διατύπωσε μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» την αναγκαιότητας επικαιροποίσησης του κανονισμού το ΕΛΓΑ, καθώς οι κλιματικές συνθήκες είναι πλέον αισθητά διαφοροποιημένες από τότε που θεσπίστηκε ο συγκεκριμένος κανονισμός.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και επειδή πλέον υπάρχει πρωιμότητα σε πολλά είδη στην Ηλεία, ο ΕΛΓΑ πρέπει να επανεξετάσει τον κανονισμό στις αποζημιώσεις όσον αφορά τις περιόδους που καλύπτει σε διάφορα είδη, διότι πλέον υπάρχουν συχνά καιρικά φαινόμενα που δεν εμφανίζονταν όταν θεσπίστηκε ο κανονισμός και μένουν ακάλυπτες περίοδοι», σημείωσε ο κ.Μπράμος και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση για τον γενικότερο εκσυγχρονισμού του κανονισμού προς όφελος των αγροτών.

«Ήδη έχουμε υποβάλει προτάσεις για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις αποζημιώσεις και θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα», ανέφερε ο κ.Μπράμος.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese